Simona Ionescu / Redactor Șef

Motivul pentru care oamenii iau adesea decizii pripite. Un psiholog dezvăluie totul

Motivul pentru care oamenii iau adesea decizii pripite. Un psiholog dezvăluie totul
Un lucru de care „ne lovim” cel mai des, este luarea unei decizii. Într-o mare majoritate, oamenii iau o decizie după ce o trec prin mai multe sau mai puține „filtre” ale gândirii. Se pare că ceea ce ne influențează să facem o alegere depinde de psihologia comportamentală, conform spuselor unui profesor.

Unii oameni fac alegeri foarte rapid, pe când alții au nevoie de o veșnicie și tot nu ajung la un răspuns. Oricât de încrezătoare este o persoană în propriile alegeri, are o oarecare nevoie de afirmare. Cum considerăm de fapt care este „cea mai bună” decizie? 

Deciziile făcute sunt raționale sau ne sunt influențate?

Un profesor de psihologie şi economie comportamentală povestește despre forţele ascunse care ne influenţează deciziile. Dan Ariely explică totul într-o carte, cu un nume pe cât de paradoxal, pe atât de incitant: Iraţionalul predictibil.

Plecând de la o serie de iluzii optice şi trecând apoi la cercetările proprii cu privire la forţele ascunse care ne influenţează deciziile, Ariely ajunge la concluzia că alegerile noastre nu sunt nici pe departe atât de raţionale şi intuitive pe cât ne-ar plăcea să credem. 

Intuiția este o păcăleală

Dan Ariely ne demonstrează că intuiţia noastră ne păcăleşte într-un mod repetabil, predictibil şi consistent. Şi nu putem face mare lucru în această privinţă. Dacă în cazul iluziilor vizuale putem descoperi şi demonstra uşor greşelile, în iluziile cognitive (cum le numeşte Ariely) însă, acest lucru, şi anume a demonstra oamenilor că au greşit, este mult, mult mai dificil, spune profesorul.

Ideea generală este că de fapt noi nu ne cunoaştem preferinţele aşa de bine. Şi fiindcă nu ştim preferinţele noastre aşa de bine suntem susceptibili la toate aceste influenţe ale forţelor externe. 

Primele vești și poze după ce Bianca Drăgușanu a apărut snopită în bătaie

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre