Simona Ionescu / Redactor Șef

Musacaua, preferata gurmanzilor de pretutindeni. Rețeta din 1920

Musacaua, preferata gurmanzilor de pretutindeni. Rețeta din 1920
Consistentă și hrănitoare, cu carne sau vegetariană, muscaua rămâne o delicatesă. Încercați rețeta din 1920.

Din cele mai vechi timpuri, musacaua rămâne mereu un preparat care satisface toate gusturile. Rețeta din 1920 e un adevărat deliciu.

Musacaua, preferata gurmanzilor de pretutindeni. Rețeta din 1920

De origine arabă, musacaua  a rămas cunoscută ca o  mâncare grecească. Aceasta și-a făcut apariția în peisajul celor dornici de bunătăți în jurul secolului XIII XIV-lea. Totul se datorează arabilor care au adus pe acele meleaguri vânăta, ingredientul principal. Primii care au preparat-o în forma păstrată până în zilele noastre au fost însă grecii.

Aceștia puneau straturi de vinete și carne tăiată bucăți în vase mari de lut pe care le sigilau la gură și le introduceau în spuză fierbinte sau cuptoare. Este vorba de adorata moussaka la care ulterior s-a adăugat ceapă și chimion cu scorțișoară. Și, bineînțeles, un delicios sos alb obținut din făină, lapte și unt.

Caldă sau rece, imam bayildi e la fel de bună

Turcii sunt de asemenea mari consumatori de musaca, dar aceștia înlocuiesc sosul alb cu roșii sau suc de roșii foarte gros. Interesantă este și istoria preparatului, care se numește imam bayildi. Potrivit istoriei, se spune că un imam care a văzut cum a preparat soția sa musacaua, a leșinat după ce a gustat, pentru că a fost extrem de piperată.

În mod tradiţional, turcii mănâncă musacaua asortată cu pilaf sau iaurt uşor diluat, asezonat cu mirodenii. În Asia Mică, s-a păstrat obiceiul ca musacaua, obținută doar din roșii și vinete coapte, să fie consumată rece, ca mâncare de sine stătător. Pe de altă parte, în Egipt se mănâncă doar caldă și cu carne din belșug.

Celebra rețetă a lui Nikolaos Tselementes

Rețeta grecească care s-a păstrat și în zilele noastre datează din anul 1920 și aparține renumitului bucătar grec Nikolaos Tselementes. Potrivit acestuia, pentru ca musacaua să aibă un gust inconfundabil, trebuie să fie compusă din trei straturi de mâncare preparate separat înainte de a fi combinate şi coapte împreună.

Primul strat conține vinete feliate, coapte, sărate şi stropite cu ulei de măsline. Al doilea strat se obține din carne tocată de miel,  iar cel de-al treilea, din pastă de roşii, ceapă, usturoi şi condiment, respectiv scorţişoară, piper negru şi ienibahar. Totul se asezonează cu sos bechamel. Se coace până când primul strat devine brun.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre