Sumac, ingredientul din bucătăriile turcilor şi arabilor. Ce gust are

Sumac, ingredientul din bucătăriile turcilor şi arabilor. Ce gust are
Mulți români s-au îndrăgostit de mâncărurile turcești, aromate și condimentate, din concediile în Turcia sau din restaurantele de la noi. În multe din rețetele lor se folosește sumac, un condiment puțin folosit la noi, dar foarte interesant la gust.

Sumacul este un condiment folosit cu precădere în bucătăria arabă şi turcească. Este folosit la salatele de crudităţi, dar şi în mâncărurile cu carne.

Sumac, ingredientul din bucătăriile turcilor şi arabilor

Un condiment cu gust proaspăt-acrişor, folosit în bucătăriile turcești și ale arabilor. Sumacul se obţine din fructele uscate şi mai pisate ale unei plante (Rhus Coraria), ce creşte în regiunea mediteraneeană şi în unele zone ale Asiei Centrale.

Condimentul obţinut are o culoare roşu-purpuriu şi un gust acrişor, fructat, care devine uşor iute după ce îl ţii mai mult pe limbă.

Este un ingredient de bază al bucătariei arabe, al celei din Turcia, Grecia sau Liban, dar este regăsit uneori şi în bucătăria altor ţări, precum Spania şi Italia sau India.

În ce rețete se folosește sumac

Sumacul poate fi folosit la mixuri de condimente pe care urmează să le puneţi pe carnea, în special pui, miel, peşte, fructe de mare. Se poate folosi pe carnea ce urmează să fie friptă pe grătar sau preparată la cuptor, precum şi la sosurile pentru marinate.

Poate fi presărat şi în tocăniţe, la supe sau dressing-uri pentru salate, unde poate fi un bun înlocuitor pentru lămâie sau oţet. Sumacul se adaugă şi în kebab, orez sau hummus.

În plus, sumacul este şi un bun remediu natural, fiind bogat în vitamina C şi antioxidanţi: tratează gripele, răcelile, bronşitele, previne bolile cardiovasculare şi boli precum Alzheimer, artrita, cataracta. De asemenea, este un bun agent de reglare al tranzitului intestinal şi previne şi tratează hiperglicemia, diabetul şi obezitatea. Sursa: farmacianaturii.ro


Mămăliga românilor: de la promisiunea bunăstării țăranilor la desert de lux