Nu aruncați cutiile metalice de la conserve. Le puteți folosi ca să faceți brânză în casă

Nu aruncați cutiile metalice de la conserve. Le puteți folosi ca să faceți brânză în casă
Nimic nu e mai bun și mai sănătos decât o bucată de brânză făcută în casă. Este foarte ușor, nu ia mult timp, ba chiar puteți prepara o cantitate dublă față de rețeta pe care v-o prezentăm.

În primul rând vă sfătuim să nu mai aruncați toate cutiile de conserve pe care le cumpărați din magazin. Ați folosit mazărea, fasolea sau năutul din cutiile de 400 g, clătiți-le bine și uscați-le. Apoi păstrați capacele și cutiile într-un săculeț de pânză sau într-o pungă oarecare.

O să le folosiți în cazul preparării brânzei de casă, dar la fel de bine le puteți folosi și la alte produse. Spre exemplu, dacă le decupați fundul și din cutie rămâne practic un cilindru, pe acesta îl puteți folosi la diverse aranjamente în farfurie.

Dacă vreți să puneți lângă o friptură niște orez sau piure ca garnitură, veți îndesa câteva linguri de compoziție în cilindrul de metal. După câteva minute, când veți ridica cutia de metal, orezul va rămâne rotund, într-o formă frumoasă. Dacă îl veți asezona cu niște frunze de pătrunjel sau mărar sau morcov ras, va arăta într-un mare fel farfuria voastră.

Ingrediente

1 litru lapte

1 linguriță de sare

3 ouă

200 g de smântână

Vă mai trebuie un tifon curat, pus în patru și o cutie metalică de la o conservă de mazăre, roșii decojite, fasole etc.

De la cutia metalică păstrați și capacul, iar în partea cealaltă o găuriți din loc în loc, ca să lăsați astfel să se scurgă lichidul lăsat de brânza din tifon.

Mod de preparare

Puneți la foc potrivit laptele. Când s-a încălzit, adăugați lingurița cu sare. Mestecați cu telul și lăsați să dea în clocot.

Între timp, bateți cele 3 ouă, adăugați smântâna și încorporați-o bine, amestecând cu telul. Când a fiert laptele, închideți focul și răsturnați compoziția de ou cu smântână. În scurt timp se va alege brânza de zer.

Deasupra unui castron puneți o strecurătoare, iar deasupra ei tifonul împăturit. Scoateți brânza cu o spumieră din vasul în care a fiert laptele. Prin apăsare se scurge zerul rămas în ea. După cca 10 minute, strângeți tifonul cu brânză și puneți în cutia de metal, găurită pe fund și așezată pe o farfurie.

Foto: Aici se fac găurile prin care se scurge zerul

Apăsați cu capacul cutiei pe care l-ați păstrat. Se va mai scurge zer și prin partea de jos a cutiei, cea găurită. După ce s-a răcit brânza și nici lichid nu mai apare, băgați cutie în frigider pentru circa o oră.

Când scoateți tifonul din cutie, răsturnați brânza sub formă de cilindru pe o farfurie curată și puteți tăia felii din ea. La gust seamănă cu mozzarella, dar e mai bună fiindcă e făcută de mâinile tale.