O rețetă tradițională, altfel. Cum se prepară sarmale portugheze

O rețetă tradițională, altfel. Cum se prepară sarmale portugheze
Românilor le plac sarmalele, dar nu sunt singurii care se dau în vânt după ele. Acest preparat e uzual în Balcani, însă și portughezii au sarmalele lor.

Portughezii numesc sarmalele „varză umplută” și le prepară mari, la ceașcă. Nu le rulează așa cum facem noi, ci au simplificat puțin manevra. Iar rezultatul oferă porții mai mari. De asemenea, aceste sarmale sunt realizate cu varză proaspătă, nu murată. Pe de altă parte, nu vă oprește nimeni să preluați de la portughezi modul de „asamblare”, pentru sarmalele neaoșe pe care le veți face cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Ingrediente pentru sarmale portugheze

Sarmale – 1  varză

1 cană de lapte

Apă caldă

2 căni de orez

200 de grame de carne de vită tocată

1 ceapă

1 lingură de pastă de tomate

1 vârf de cuțit de condimente de pătrunjel

sare după gust

2 pahare de apă

Sos – 1 lingură de unt

1 piper după gust

1 morcov

1 tomată

2 căței de usturoi după gust

sare după gust

3 căni de apă

Ierburi aromatice fine după gust

Mod de preparare

Se scoate miezul de varză, se pune varza într-o oală mare cu apă clocotită, cu gaura de varză în sus și acolo se toarnă laptele în varză, conform filmulețului. Se presară cu pătrunjel și se lasă să se răcească. Când frunzele sunt ușoare și ușor de îndepărtat, îndepărtați-le cu grijă pentru a nu le rupe. Separat se prepară umplutura. Se fierbe carnea tocată și se adaugă orezul fiert. Apoi se condimentează după gust.

Pentru sos, folosiți un blender în care amestecați toate cele menționate. Se blendează până ce se obține un sos fin de culoare portocalie.

Asamblarea sarmalelor portugheze este simplă. Frunza de varză este așezată într-o cană mare și se pune umplutura. Și presează ușor, se acoperă umplutura cu restul frunzelor, ca în video-ul atașat, apoi se pune în vasul de copt. După ce ați realizat câte sarmale la cană vă permite umplutura, se toarnă peste acestea. Apoi acoperiți totul cu folie de aluminiu. Se coc sarmalele portugheze  în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 30 – 40 de minute, după care se servesc fierbinți, cu smântână.

Sursa: Instagram

Recomandarile noastre