Sarmalele parcă au alt gust când sunt consumate alături de o bucată delicioasă de mămăligă. Se pare însă că această combinație nu e tocmai ce ne trebuie.
Truc extraordinar pentru doamnele care țin la siluetă. Cum se prepară sarmalele cu puține calorii
A trecut perioada în care sarmalele erau preparate doar la sărbători. Acum, orice gospodină le pregătește cu drag ori de câte ori ne dorim să avem pe masă un preparat tradițional românesc, al cărei gust nu poate fi descris în cuvinte.
Fie că sunt cu varză sau cu frunze de viță, nutriționistul Mihaela Bilic spune că sarmalele nu trebuie mâncate cu mămăligă și smântână grasă. Care să fie motivul? Ne strică grav silueta. Dacă însă ținem cont de anumite trucuri, putem să mâncăm unul dintre cele mai bune preparate care există pe lume.
Reguli ce nu trebuie încălcate
Astfel, nutriționistul recomandă să nu avem în farfurie mai mult de cinci sarmale, iar acestea nu e bine să fie gătite în ulei. Și bineînțeles, fără delicioasa mămăligă alături. „Sarmalele chiar sunt un fel de mâncare echilibrat, ele combină carnea cu cerealele și legumele așa cum este recomandat nutrițional. Sarmalele pot reprezenta un fel de “farfurie ideală” în următoarele condiții: porția să fie de 3-5 bucăți, nu o oală întreagă, carnea tocată să fie din pulpă de porc, care are puțină grăsime.
Să nu fie adăugat la gătit ulei, de niciun fel, să fie fierte în zeamă de varză/ borș/ suc de roșii. Smântâna să fie folosită ca decor, iar sarmalele să fie însoțite de ardei iute din belșug, pentru că ajută la stimularea metabolismului. (…) În cazul în care țineți la siluetă, renunțați la mămăligă și consumați sarmalele ca fel unic la o masă”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic pe contul de Instagram.
Înlocuiți carnea de porc cu cea de curcan sau pui
Mai există și alte trucuri pentru ca sarmalele să aibă cât mai puține calorii. De exemplu, puteți folosi carne de curcan sau pui în locul celei de porc. Sau puteți opta pentru carne de vită slabă. Puteți adăuga în compoziție condimente care ajută la arderea grăsimilor, precum piperul negru, piperul cayenne, cuminul, turmericul.
Fiți atenți și la cantitatea de orez folosită și puneți puțin orez, înlocuindu-l pe cel alb cu cel negru. În loc de foi de varză puteți folosi și frunze de ștevie, iar smântâna se înlocuiește cu succes cu iaurt grecesc.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook