Pâine moale cu cartofi, la tigaie. O rețetă de care nu te mai saturi

Pâine moale cu cartofi, la tigaie. O rețetă de care nu te mai saturi
Această pâine se coace în tigaie, iar rezultatul e cu totul special. Aluatul crește foarte pufos, datorită cartofilor din compoziție.

Pâinea cu cartofi este cu adevărat specială. Aceasta iese mai pufoasă și cu un gust mai dulce. În plus, vă propunem două versiuni, dintre care una dospită. Care vă place mai mult?

Pâine moale cu cartofi, versiunea dospită, ingrediente

175 g de cartofi galbeni (cântărit fără coajă)

120ml lapte integral (sau lapte de soia)

225 g de făină

3 g drojdie de bere (cea pe care o adaugi direct în făină)

4-5 g sare

Mod de preparare

Se taie cartofii în cuburi și se fierb până se înmoaie, apoi se amestecă cartofii cu laptele cald până se omogenizează și se lasă să se răcească. Combinați apoi făina, drojdia și piureul de cartofi calzi (nu se adaugă toată făina odată, se păstrează deoparte circa 30-40 g pentru frământat și rulat), apoi sarea. Frământați foarte energic timp de aproximativ 5 minute (din cauza amidonului, cu cât frământați mai mult, cu atât aluatul va fi mai lipicios și veți avea nevoie de mai multă făină.

De fiecare dată când aluatul devine lipicios se mai adaugă puțină făină și se continuă frământarea. Aluatul se acoperă cu folie alimentară și se lasă să crească timp de 1½ ore. Apoi împărțiți aluatul în 4 și începeți să îl întindeți cu multă făină până are aproximativ 3-4 mm grosime. Se presară puțină făină pe o tavă de copt și se așază rulourile, acoperite cu o cârpă (ca să nu se usuce)

Se încinge tigaia și se gătesc rulourile la foc mediu-mare, întorcându-le din când în când. Recomandăm să ungeți cu unt pe ambele părți în timpul gătitului).

Pâine moale cu cartofi, versiunea rapidă

Folosiți aceleași ingrediente ca pentru varianta cu drojdie, înlocuind drojdia uscată cu 1/2 plic de drojdie instantanee. Se prepară piureul de cartofi, se amestecă apoi cu făina, drojdia, sarea și se lasă deoparte 30-40 g de făină pentru rulat și frământat. Se frământă energic, 5 minute, adăugând făină când  simțiți aluatul prea lipicios.

În final, se împarte aluatul în 4, se fac tot atâtea pâinici și la final se lasă să se odihnească, acoperindu-le cu folie alimentară, timp de aproximativ 15 min. se întind apoi, folosind multă făină, și se coc în tigaia cu unt topit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sera Georgia (@unaseraincucina)