Simona Ionescu / Redactor Șef

Parfumierul reginei Victoria și al lui Balzac, primul care a creat produse de îngrijire a pielii

Parfumierul reginei Victoria și al lui Balzac, primul care a creat produse de îngrijire a pielii
Nu există femeie care să nu folosească cu bucurie eyeliner și rimel. Știați că aceste minunate produse pentru înfrumusețare au fost inventate de Pierre Francois Pascal Guerlain?

Nimeni altul decât parfumierul reginei Victoria, Napoleon al III-lea, Balzac, dar și împărăteasa Eugenie și țarul Rusiei. De altfel, Balzac a fost și cel i-a făcut prima comandă. Tot Guerlain a fost cel care a introdus primele rujuri în anul 1840.

A decorat sticla cu albine

În anul 1853, Pierre-François a creat Eau de Cologne Impériale pentru împărăteasa Eugenie pentru a sărbători căsătoria acesteia cu împăratul Napoleon al III-lea. A decorat sticla cu albine, care erau un simbol al imperiului francez, iar de atunci designul albinelor a devenit un motiv iconic pentru Casa Guerlain.

Pierre-François a continuat să creeze parfumuri pentru regina Victoria, regina Isabella a Spaniei și țarul Alexandru al III-lea al Rusiei și a primit titlul de parfumier oficial al Majestății Sale din Franța.

Pierre Francois Guerlaine și celebra sa parfumerie

Săpun din untură de balenă pentru albirea pielii

Întrucât chimia se dezvolta, Pierre-François a creat săpunurile Sapoceti, în formă de bară, fabricate din untura de balenă, menite atât să curețe, cât și să albească pielea. Acestea erau disponibile în 45 de parfumuri diferite, fiind preferate de doamnele bogate din societate, multe dintre ele nefolosind niciun alt săpun. Pierre-François a creat, de asemenea, multe loțiuni și creme diferite, inclusiv un produs hidratant pentru buze, Baume de la Ferté, care este disponibil și astăzi.

Compania a fost lăsată fiilor săi

Odată cu moartea lui Pierre-François, în 1864, casa Guerlain a fost lăsată fiilor săi Aimé și Gabriel Guerlain. Aimé a devenit maestru parfumier, iar Gabriel a devenit directorul general al companiei. Pe parcursul carierei sale, Aimé a fost creatorul multor parfumuri clasice, printre care Fleur d’Italie (1884), Rococo (1887) și Eau de Cologne du Coq (1894).

El și-a adus propriile idei unice, adăugând condimente exotice din Orientul îndepărtat la formulele tradiționale Guerlain. El a fost, de asemenea, creatorul legendarei „Guerlainade”, o combinație de bergamotă, trandafir, iasomie, fasole tonka, iris și vanilie.

Primul parfum unisex

Aimé a fost cel mai faimos pentru crearea parfumului legendar numit Jicky, pe care l-a formulat în 1889, la 100 de ani după Revoluția Franceză. Se spune că acesta ar fi fost inspirat de o fată pe care a iubit-o în anii studenției. A fost șocant și revoluționar prin îndrăzneala sa și prin utilizarea ingredientelor sintetice, ceva ce niciun alt parfum nu a conținut vreodată.

Unul dintre celebrele parfumuri marca Guerlaine

Inițial, a fost conceput pentru a fi un parfum feminin, dar a fost considerat prea îndrăzneț și a fost adoptat de bărbați. Abia mai târziu l-au purtat doamnele, așa că poate fi considerat primul parfum unisex. Jucky rămâne până în ziua de azi unul dintre cele mai vechi și căutate parfumuri care încă se mai găsește pe piață. Aimé Guerlain nu a avut copii, așa că l-a pregătit pe nepotul său Jacques Guerlain de la vârsta de 16 ani pentru a fi ucenicul și succesorul său.

„Parfumeria? O chestiune de răbdare și timp”

Jacques Guerlain a fost unul dintre cei mai prolifici și influenți parfumieri ai secolului XX, cu peste 400 de parfumuri la activ. Unele dintre cele mai cunoscute parfumuri ale sale sunt: L’Heure Bleue (1912), Mitsouko (1919) și Shalimar (1925). Nu se cunosc prea multe despre viața personală a lui Jacques, fiind un tip retras, care nu a acordat niciodată interviuri.

A fost pasionat de pictorii impresioniști și se crede că aceștia l-au influențat la crearea L’Heure Bleu. A servit în Primul Război Mondial, unde a fost rănit și a devenit orb de un ochi. În 1933 a creat Vol de Nuit, iar când a fost întrebat despre procesul său de creație a spus: „Parfumeria? Este o chestiune de răbdare și de timp”. Muza sa a fost soția, Andrée, iar plăcerile sale erau caii, câinii și îngrijirea grădinii.

Ultimul dintre maeștrii parfumieri din familia Guerlain

Jean-Paul Guerlain, nepotul lui Jacques, a fost ultimul dintre maeștri parfumieri din familia Guerlain. A fost instruit de bunicul său și a lucrat cu acesta la multe parfumuri până la lansarea Ode, ultimul parfum al lui Jacques, în 1955. Jean-Paul a preluat casa de parfumuri a familiei în 1959.

Este considerat unul dintre marile „nasuri” parfumiere ale secolului XX. Printre capodoperele lui Jean-Paul se numără: Habit Rouge (1965), precum și Chant d’Arômes (1962), Chamade (1969), Nahéma (1979), Jardins de Bagatelle (1983) și Samsara.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre