Pastizio – preparat grecesc cu influențe italiene, pentru un prânz delicios

Pastizio – preparat grecesc cu influențe italiene, pentru un prânz delicios
Kataryna Markos, o gospodină din Lindos (Grecia) a prezentat la emisiunea „Arome Mediteraneene” de pe canalul Euforia TV cum se realizează pastizio, un preparat tradițional grecesc ce are însă influențe italienești.

Pastizio, acest preparat grecesc cu influențe italiene, seamănă destul de mult cu lasagna. Ingredientele de bază sunt pastele și carnea tocată. Iar rezultatul e cu adevărat surprinzător.

Ingrediente pentru Pastizio

1 kg de carne tocată de porc; o ceapă; usturoi; chimen; frunze de dafin; sos de tomate; zahăr; sare; unt (margarină); două ouă; macaroane; lapte; amidon.

Mod de preparare

Se sotează într-o tigaie unsă cu ulei de măsline un kilogram de carne tocată de porc. Se adaugă o ceapă medie, tocată mărunt, și se amestecă bine. Se pun și 3-4 căței de usturoi pisat, dar și chimen. Se subțiază apoi amestecul cu încă o jumătate de cană de ulei de măsline (sau un pahar mic) și se amestecă bine. Urmează apoi două frunze de dafin, o cană de suc de tomate, o jumătate de linguriță de zahăr și o jumătate de linguriță de sare. Se lasă tot amestecul pe foc până când carnea este făcută.

Următorul pas: ungeți o tavă de cuptor cu unt sau cu margarină. Se sparg apoi două ouă de găină și se amestecă bine cu un kg de macaroane. Apoi se împrăștie pastele unse cu ou pe fundul tăvii. Deasupra se așterne un strat din amestecul de carne din tigaie, apoi iar paste.

Încălziți 300 ml de lapte într-o oală, apoi, când s-a fiert, se adaugă deasupra o cană de amidon amestecată cu apă. Se pune în sos și o lingură de unt și se amestecă bine de tot. Când sosul s-a îngroșat se adaugă și două ouă bătute înainte și se mai amestecă încă o dată. Tot acest sos gros se toarnă peste tavă în care se află pastele și carnea, apoi tava se bagă la cuptor, pentru 15-20 de minute, la foc mare.

Sursa: Chefi la cuțite