Simona Ionescu / Redactor Șef

Pateuri din griș cu brânză! Rețetă din Ucraina

Pateuri din griș cu brânză! Rețetă din Ucraina
Uite o rețetă ușoară și delicioasă, din griș, cu umplutură de brânză și stafide.  Este un desert pe care îl fac gospodinele din Ucraina. Trebuie să alegeți o brânză grasă, umedă, ca să fie maleabilă și să-și mențină bine forma.

Dacă nu mai aveți idei pentru un desert care se face repede, ați putea încerca o rețetă din Ucraina, pe care gospodinele îl  fac frecvent.

Pateuri din griș cu brânză! Rețetă din Ucraina

”Un desert incredibil de gustos, preparat ușor și rapid, din ingrediente foarte simple și disponibile. Pateurile din griș reprezintă un fel de mâncare tradițional din gastronomia ucraineană, fiind gătit frecvent în zonele rurale. Constau dintr-un strat fin de griș și umplutură aromată de brânză”, scrie retete-usoare.eu.

Ingrediente pentru compoziția de griș

  • 90 g de griș;
  • 450 ml de lapte;
  • 10 g de zahăr vanilat;
  • zahăr după gust;
  • un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură

  • 180 g de brânză dulce de vaci 10%;
  • 20 g de stafide;
  • 10 g de zahăr vanilat;
  • Zahăr după gust.
  • Alte ingrediente
  • un ou;
  • ½ linguriță de zahăr;
  • un praf de sare;
  • 10 g de unt;
  • făină pentru modelat;
  • ulei pentru prăjit.

Mod de preparare

Pregătiți umplutura: amestecați brânza dulce de vaci cu stafidele opărite, spălate și uscate, zahărul vanilat și zahăr tos, ajustându-i cantitatea după gust. Alegeți o brânză grasă, umedă, ca să fie maleabilă și să-și mențină bine forma.

Amestecați oul, ½ linguriță de zahăr și un praf de sare până la omogenizare.

3.Pregătiți compoziția de griș: turnați laptele într-o crăticioară. Adăugați zahărul tos (noi am adăugat o lingură), zahărul vanilat și un praf de sare. Amestecați și aduceți soluția rezultată până la punctul de fierbere.

Amestecând continuu, încorporați treptat grișul în laptele fierbinte, după care fierbeți terciul pe parcursul a 3-4 minute, până se va îngroșa.

Este important ca terciul de griș să fie omogen și gros. Altfel nu veți reuși să modelați pateurile.

Modelați pateurile: presărați suprafața de lucru cu multă făină. Umezind lingura cu apă rece, umpleți-o cu terci de griș și transferați-l pe stratul de făină. Modelați repede o turtiță din el. Puneți o linguriță de brânză în mijlocul ei, după care lipiți-i marginile, acoperind complet umplutura. Oferiți pateului obținut forma de bărcuță.

Trebuie să modelați pateurile, cât timp terciul de griș este fierbinte. Dacă se va răci, nu veți reuși să-l modelați. De aceea, trebuie să lucrați rapid și să acoperiți cratița cu un capac, ca să nu se răcească terciul.

Scufundați pateurile în oul bătut.

Apoi așezați-le în tigaia cu puțin ulei încins și prăjiți-le pe ambele părți, până se vor rumeni.

Transferați-le pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie, ca să eliminați excesul de ulei.

Apoi așezați-le pe un platou și, cât sunt calde, ungeți-le cu unt.

Sursa: retete-usoare.eu

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre