Simona Ionescu / Redactor Șef

Performanța se face și în mediul rural. Nota maximă la BAC în Harghita te poate surprinde

Performanța se face și în mediul rural. Nota maximă la BAC în Harghita te poate surprinde
Liceul Tehnologic din comuna Corbu, județul Harghita, a avut singura medie de 10 din județ, anul acesta, la BAC. Șapte candidați dintre cei 26 care au promovat examenul de Bacalaureat la Corbu au obținut medii peste 9, iar opt elevi au avut medii de 8. 

Candidații care au luat examenul de BAC 2022, la liceul din Corbu, reprezintă mai mult de jumătate dintre cei care l-au susținut, însă diferența o fac mediile mult mai mari obținute în acest an, comparativ cu anii trecuți.

Mădălina Pîntea a obținut nota maximă la toate probele de examen, un rezultat pentru care spune că a muncit în toți cei patru ani de liceu. Absolventa de liceu a declarat pentru sparknews că ea și colegii ei au demonstrat că se pot obține note foarte bune și într-un liceu din mediul rural și crede că „dacă există motivație și implicare, se poate învăța oriunde”.

Din punctul de vedere al tinerei, reușita ei se bazează pe muncă și perseverență de-a lungul timpului. În același timp, a încercat să nu se lase copleșită de emoții și nu s-a dezis de alte activități școlare sau gospodărești, pe motiv că „Am BAC anul acesta”.

O alegere de nota 10

„Faptul că am hotărât să fac liceul la Corbu a fost prima alegere bună din viața mea”, spune Mădălina, recunoscătoare pentru oportunitățile oferite de această școală care dărâmă prejudecăți.

Despre școala pe care a absolvit-o cu brio și de care e foarte mândră, tănăra spune:

„Un rol important l-au avut profesorii noștri, care ne-au oferit oportunitatea de a descoperi lumea prin proiectele Erasmus în care au participat foarte mulți elevi din clasă și din școală, prin modul lor de a preda, prin felul lor de a fi.”

Profesorii de la liceul Corbu au fost, bineînțeles, bucuroși și mândri de absolventă, spunându-i: „Felicitări, Mădălina, ai devenit pentru noi, profesorii, un David Popovici!”

Să nu uităm că veșnicia s-a născut la sat

Directoarea liceului, profesoara de română Mirela Laurențiu, spune că notele obținute anul acesta la Bacalaureat sunt rezultatul unui „efort comun elev-profesor-familie”. Școala a organizat ore de pregătire suplimentară, colectivul profesoral are 27 de profesori titulari, din care 22 au gradul I didactic. Profesoara de istorie, Veronica Crăciunescu, are 6 absolvenți de BAC 2022 cu note de 10 la această probă.
Directoarea își laudă toți profesorii și toți elevii, școala are nenumărate proiecte. Despre reacțiile la performanțele școlii, Mirela Laurențiu mai spune:

„Societatea românească nu vede decât munca orașelor, dar să nu uităm că veșnicia s-a născut la sat, iar la baza culturii majore, a orașului, e cultura minoră a satului. Noi am pus teoria lui Blaga în practică. Nu neg valoarea liceelor teoretice, dimpotrivă, dar la liceele tehnologice e mult mai dificil, vin elevi pe care îi ridici de la 2 la 5, e mai greu decât să păstrezi 8 sau 9.”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre