Simona Ionescu / Redactor Șef

Pericol uriaș pentru sănătate. Becurile economice pot fi o adevărată bombă toxică

Pericol uriaș pentru sănătate. Becurile economice pot fi o adevărată bombă toxică
Atunci când au fost proiectate, specialiștii au susținut că vor consuma mai puțină energie electrică și vor proteja mediul înconjurător. În timp, s-a demonstrat că becurile economice sunt o adevărată bombă toxică.

Există oameni de știință care afirmă că becurile economice pot afecta grav sănătatea. Acestea conțin mercur, un element extrem de toxic, degajat instantaneu dacă becul se sparge.

Pericol uriaș pentru sănătate. Becurile economice pot fi o adevărată bombă toxică

La prima vedere, becurile economice se spune că au ca efect o poluare mai mică. Dar în urma numeroaselor teste de laborator efectuate s-a dovedit că sunt foarte sensibile la devierile de tensiune, la umiditate dar și la numărul de conectări-deconectări.

Astfel, durata lor de exploatare poate fluctua între 3000-15.000 de ore. Și asta nu e tot. În cazul becurilor economice, lumina este creată prin descărcarea de mercur la presiunea joasă. Iar acest element prezintă un pericol pentru sănătate în cazul deteriorării becului.

S-a gândit oare cineva că doar câteva grame de mercur din fiecare bec sau tub economic aruncat se răspândesc în aer, apoi în sol şi ajung, în cele din urmă, în apele freatice? Nu constituie acesta un pericol atât pentru mediu cât și pentru cei care locuiesc în preajmă?

Pot cauza apariția cancerului

Pentru evitarea unor cantităţi prea mari de radiaţii ultaviolete se evită expunerea prelungită la becuri la o distanţă mai mică de 50 de centimetri şi nu se privește direct becul un timp îndelungat. Cercetătorii au emis totodată și o altă atenționare înspăimântătoare legată de aceste becuri.

Folosite târziu în noapte, becurile economice ar putea fi cauza creșterii riscului apariției unor forme de cancer, printre care și cel mamar. De aceea se recomandă ca, în cazul în care un bec s-a spart, să fie imediat aerisită încăperea.

De asemenea, nu atingeți cioburile pentru a strânge resturile, folosiți întotdeauna mănuși. Nu se utilizează niciodată aspiratorul, ci doar o mătură. Resturile se aruncă în saci de plastic.

Cercetare. SARS-CoV-2 nu a apărut în Wuhan. Cum a infectat planeta

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre