Simona Ionescu / Redactor Șef

Plăcintă cu brânză sărată și aluat fraged cu iaurt

Plăcintă cu brânză sărată și aluat fraged cu iaurt
Printre cele mai îndrăgite preparate, dulci sau sărate se numără și plăcintele. Sunt irezistibile și amintesc de bucatele preparate de bunici. Cine le poate refuza? Și dacă v-au rămas brânzeturi prin frigider, includeți-le în diverse plăcinte aperitiv și rezolvați una dintre gustările zilei. Puteți combina mai multe tipuri de brânzeturi, iar gustul va fi și mai delicios.

Pentru iubitorii plăcintelor cu brânză avem o minunată rețetă de plăcintă cu brânză sărată și aluat fraged cu iaurt. Cu aluat foarte fraged ce se topește instant la prima degustare, cu umplutură cremoasă și gustoasă, nu poate ieși decât o nebunie de gustare pentru orice moment al zilei.

Iaurtul adăugat în aluaturi nu face decât să le frăgezească și mai mult, să le facă mai nisipoase, iar dacă mai folosim și puțină untură, sau un unt gras, de calitate, rezultatul este peste măsură de bun.

Ingrediente pentru Plăcintă cu brânză sărată și aluat fraged cu iaurt

Ingrediente pentru aluat fraged cu iaurt: 2 gălbenușuri de ouă medii, 150 gr unt gras sau 100 gr untură, 1 varf cutit sare, 5 gr praf de copt, 200 gr iaurt, 500 – 550 gr făină

Pentru umplutura de brânză: 450 gr brânză telemea, sau brânză de burduf, 250 gr brânză proaspătă, de vaci, 150 gr cremă de brânză, 1-2 linguri de smântână, 1 legătură de mărar, 2 albușuri

Mod de preparare aluat fraged

Pregătim aluatul fraged cu iaurt. Separăm într-un vas, gălbenușurile, iar albușurile le dăm deoparte, pentru umplutură. Presărăm sare peste gălbenușuri și le amestecăm, apoi adăugăm untul moale, sau untura topită și solidificată și omogenizăm compoziția. În iaurt vom adăuga praful de copt și amestecăm până acesta se diluează, apoi adăugăm amestecul rezultat în compoziția de mai sus.

Omogenizăm bine compoziția și începem să încorporăm, treptat, făina. Ne oprim din a adăuga făină, atunci când aluatul obținut este nelipicios, dar nu foarte ferm, ci ușor moale. Il frământăm puțin pe masa înfăinată, apoi îl acoperim cu un bol de sticlă, sau cu folie de prospețime și îl lăsăm la odihnit 20 de minute, la loc răcoros. Nu neapărat în frigider, dar nici la temperatura camerei. Îl dăm în cămară, sau pe balcon.

Cum pregătim compoziția pentru umplutură

Amestecăm într-un vas, toate brânzeturile și adăugăm mărarul verde, tocat mărunt și smântâna. Albușurile le mixăm bine cu un praf de sare până capătă volum. Apoi le încorporăm ușor în compoziția de brânzeturi.

În funcție de cât de densă este compoziția, mai putem adăuga 1-2 linguri de griș, sau chiar o lingură de amidon de porumb. Dar acestea sunt opționale, le adăugăm doar dacă ni se pare prea moale compoziția de brânzeturi. Putem chiar renunța la smântână, însă aceasta va da o cremozitate aparte umpluturii.

Asamblăm și coacem plăcinta aperitiv cu brânză

Pornim cuptorul la 180 de grade. După scurgerea timpului de odihnă pentru aluat, îl împărțim în două părți egale. Întindem prima parte de aluat în tava tapetată cu grăsime și îl înțepăm din loc în loc cu o furculiță. Peste aluat, întindem compoziția de brânzeturi și deasupra așezăm a doua parte de aluat, de asemeni înțepat din loc în loc cu furculița. Recurgem la acest procedeu pentru a nu se deforma foile de aluat în timpul procesului termic.

Coacem delicioasa plăcintă cu brânză sărată și aluat fraged cu iaurt pentru 35 – 40 de minute la 180 de grade, sau până când aluatul este frumos rumenit la exterior. O lăsăm să se tempereze 15 – 20 de minute, apoi o putem porționa și servi ușor caldă, sau rece, după preferințe.

Sursa foto: Chefi la cuțite

Foto exclusiv. Una din victimele de la Onești este nepotul cântărețului folk Benny Jugaru

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre