În mai puțin de un an de zile viermii și insectele și-au făcut loc pe mesele europenilor. Greierele de casă este a treia insectă care a fost probată cu succes pentru consum, după aprobările emise în luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat (viermele de făină) şi în luna noiembrie, pentru lăcusta călătoare.
Cum s-au insinuat alimentele scârboase în meniul europenilor
Primii care au fost autorizați pentru consum au fost viermii de făină. Practic, gospodinele care, până acum cerneau făina să nu aibă viermișori, îi pot aduna pe aceștia, și îi pot pune în mâncare. Conform comisarilor europeni, viermii de făină se pot consuma ca gustare, întregi, după ce au fost uscați în prealabil, dar și ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat. Întregi și uscați, ar fi de-a dreptul crocanți și gustoși.
Lăcustele vor fi și ele disponibile întregi, uscate ( sau prăjite, după modelul asiatic), ca și gustări, sau sub formă de pulbere, în compoziția altor alimente.
În cazul greierelui de casă, autorizaţia de consum este valabilă atât sub formă congelată, uscată cât și pudră.
Alimentele cu insecte și viermi vor fi etichetate special
Produsele care vor conține aceste alimente noi vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potențialele reacții alergice. Autorizarea viermilor și a insectelor din partea Comisiei este rezultatul unui vot pozitiv, din partea statelor membre.
Conform argumentării, în diverse studii, Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a identificat insectele ca fiind o sursă de hrană foarte nutritivă și sănătoasă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planetă, au fost identificate în cadrul strategiei „De la fermă la consumator”.
Introducerea insectelor în alimentație nu e o noutate. Insectele constituie deja o parte importantă a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din întreaga lume.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook