Poftă bună! Viermi și insecte în meniul europenilor. Comisia Europeană a luat decizia și amai adăugat un produs

Poftă bună! Viermi și insecte în meniul europenilor. Comisia Europeană a luat decizia și amai adăugat un produs
După viermii de făină și lăcusta călătoare, acum a venit vremea greierilor de casă. Comisia Europeană a autorizat, joi, promovarea greierelui de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în UE, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar citat de Agerpres.

În mai puțin de un an de zile viermii și insectele și-au făcut loc pe mesele europenilor.  Greierele de casă este a treia insectă care a fost probată cu succes pentru consum, după aprobările emise în luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat (viermele de făină) şi în luna noiembrie, pentru lăcusta călătoare.

Cum s-au insinuat alimentele scârboase în meniul europenilor

Primii care au fost autorizați pentru consum au fost viermii de făină. Practic, gospodinele care, până acum cerneau făina să nu aibă viermișori, îi pot aduna pe aceștia, și îi pot pune în mâncare. Conform comisarilor europeni, viermii de făină se pot consuma ca gustare, întregi, după ce au fost uscați în prealabil, dar și ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat. Întregi și uscați, ar fi de-a dreptul crocanți și gustoși.

Lăcustele vor fi și ele disponibile întregi, uscate ( sau prăjite, după modelul asiatic), ca și gustări, sau sub formă de pulbere, în compoziția altor alimente.

Vine sfârșitul lumii

În cazul greierelui de casă, autorizaţia de consum este valabilă atât sub formă congelată, uscată cât și pudră.

Alimentele cu insecte și viermi vor fi etichetate special

Produsele care vor conține aceste alimente noi vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potențialele reacții alergice. Autorizarea viermilor și a insectelor din partea Comisiei este rezultatul unui vot pozitiv, din partea statelor membre.

Conform argumentării, în diverse studii, Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a identificat insectele ca fiind o sursă de hrană foarte nutritivă și sănătoasă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planetă, au fost identificate în cadrul strategiei „De la fermă la consumator”.

Introducerea insectelor în alimentație nu e o noutate. Insectele constituie deja o parte importantă a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din întreaga lume.

Sursa foto: Pixabay

Recomandarile noastre