Pomana porcului. Rețetă pentru Crăciun

Pomana porcului. Rețetă pentru Crăciun
În mod tradițional, românii taie porcii de Ignat, adică duminică 20 decembrie. Pomana porcului la ceaun este primul preparat care se gătește din porcul proaspăt tăiat.

O excelentă mâncare preparată de Crăciun din carne de porc și deosebit de gustoasă este pomana porcului. Nu este greu de făcut. Merge foarte bine cu mămăliguță și țuică.

Pomana porcului. Rețetă pentru Crăciun

Dacă nu tăiem porc atunci cumpăram carne de porc proaspătă de la o măcelarie.

Ingrediente

  • 1 kg grăsime de porc
  • 1 kg ceafă de porc
  • 1 kg spată de porc
  • 2 kg coaste de porc
  • 1 linguriță sare grunjoasă
  • 100 ml vin alb demisec
  • 1 cană de apă.

Mod de preparare

  • Carnea de porc se porționează în bucăți mai mari, aproximativ de 3-4 degete, apoi se sărează și se lasă la rece aproximativ 30 minute să-ii ia sare. Cât timp carnea stă la rece, se pregătește grăsimea de porc.
  • Se pune un ceaun la încins cu o cană de apă. Grăsimea de porc se taie bucățele, se pune în ceaun și se amestecă.
  • Grăsimea se prăjește, se topește înăbușit cu ceaunul acoperit cu capac.
  • Când grăsimea s-a topit și au rezultat delicioasele jumări de porc, se adaugă bucățile de carne și se continuă prăjirea înăbușit și se stropește cu puțin vin, până când bucățile de carne sunt frumos rumenite.
  • La pomana porcului se mai poate adauga după preferință și câteva bucăți de cârnați de porc proaspeți, care se vor prăji și ei împreună cu carnea și vor da un plus de gust și aromă preparatului.
  • Pomana porcului o mâncăm oricând cu poftă și mare plăcere, alături de o mămăliguță aburindă, murături, țuică și vin roșu.

Salată de varză murată. E bună lângă friptura de porc