„Poţi să cânţi Mozart la butoi?”. Mircea Dinescu primește răspunsul de la Zoli Toth pe TVR 1

„Poţi să cânţi Mozart la butoi?”. Mircea Dinescu primește răspunsul de la Zoli Toth pe TVR 1
Curios să vadă ce se întâmplă în bucătăria unui poet, fostul lider al trupei Sistem, Zoli Toth vine la „Politică şi delicateţuri”, de la TVR 1. Cu ce meniu îl tentează Mircea Dinescu, vedem duminică, 29 noiembrie, de la ora 14.30.

„Am venit la Politică şi delicateţuri ca să îl cunosc pe Mircea Dinescu şi pentru că sunt foarte curios ce se întâmplă în bucătăria unui poet”, mărturiseşte muzicianul Zoli Toth, invitatul poetului din ediţia de duminică, 29 noiembrie. Iar curiozitatea îi este pe deplin satisfăcută atunci când Dinescu îl întâmpină cu o masă plină de ingrediente. Şi, evident, îl pune imediat la treabă.

Meniul zilei constă în patru feluri de chifteluţe, evident inventate de poet şi clasificate după culoare: verzi – cu fasole verde, praz, ceapă, pătrunjel în compoziţie; galbene – cu ciuperci, gălbiori şi ardei galbeni; roşii – cu sfeclă şi ardei roşii şi albe – cu năut şi vinete.

„Orice mâncare poate fi împodobită, cum e brăduţul de Crăciun… cu o culoare, cu un gust nou”, explică Dinescu alegerea sa culinară. „Atâta vreme cât se bucură papila noastră gustativă, se bucură şi creierul nostru; o mâncare tristă te face şi pe tine trist”, concluzionează poetul.

Aşadar cei doi gătesc patru feluri de chiftele, iar Zoli îşi surprinde gazda şi se miscă, şi în bucătărie, ca un profesionist, deşi spune el, „pe o scală de la 1 la 10, nu mă pricep deloc, în schimb sunt un bun ajutor de bucătar, adică nu comentez, execut, cam tot ce face un soţ în bucătăria soţiei.”

Când se aşază la masă, cu un pahar de vin în față şi după ce îşi împart frăţeşte chiftelele aburinde, celebrul lăutar Caliu din Clejani şi trupa sa le cântă melodii cu profund parfum gastronomic. „Poţi să cânţi Mozart la butoi?” îşi întreabă Dinescu invitatul, iar Zoli povesteşte despre pasiunea sa principală, muzica.

Cine este muzicianul Zoli Toth

Zoltan ”Zoli” Toth este muzician, antreprenor, activist ecologist, realizator de programe radio si profesor de percuție din România.

A fondat trupa SISTEM cu care au introdus un anumit gen de apariție scenică: bătutul în butoaie de tablă.

Succesul a fost deplin, trupa ieșind în evidență cu amprenta proprie. Împreună cu Sistem și cu Luminița Anghel au câștigat primul premiu pentru România la Eurovision cu piesa ”Let me try” în anul 2005.

Deci, duminică, de la 14.30, la TVR 1, telespectatorilor le este pregătită o ediţie Politică şi delicateţuri cu de toate: o reţetă cum nu s-a mai văzut, muzică şi un invitat talentat şi cu vorbele la el.

Guvernul a hotărât cum se va face Vaccinarea anti-COVID