Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea fabuloasă a unei artiste unice. Cum a ajuns regretata artistă Ionela Prodan de la Dăbuleni, la Casa Albă

Povestea fabuloasă a unei artiste unice. Cum a ajuns regretata artistă Ionela Prodan de la Dăbuleni, la Casa Albă
Deși a cutreierat pe toate meriadianele lumii, regretata interpretă de muzică populară Ionela Prodan a fost întotdeauna cu sufletul la Dăbuleni, locul său natal. Dintr-o fetiță orfană, cu talent, muncă și tenacitate, a ajuns o stea a folclorului românesc.

Ionela Prodan a povestit, în trecut, cum a reușit să fie una dintre cele mai apreciate artiste. Absolventă a două facultăți, la Universitatea din Craiova, Istorie – Geografie şi Istorie – Filosofie, Ionela Prodan nu a renunțat nicio clipă la dragostea pentru foclor. Din Craiova, în 2013 a ajuns la Casa Albă, unde a încântat audiența cu un recital de excepție. Era atunci reprezentant special pentru românii de pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe.

Despre locul nașterii sale povestea întotdeauna cu bucurie și emoție și spunea că revine mereu cu drag acasă.

„În Craiova am neamuri, prieteni de o viaţă, cărora le calc pragul ori de câte ori ajung aici. E un obicei vechi al meu, încă de când făceam turnee prin Dolj, inclusiv prin Bănie, şi nu intenţionez să mi-l schimb. Asta pentru că legătura cu locul naşterii mele este profundă, ca la toţi oltenii pur-sânge! Revin cât de des pot pe plaiurile natale, mai ales că unul dintre cei doi fraţi ai mei, Titus Prodan, e căsătorit tot cu o dăbuleancă, născută şi crescută acolo, la fel ca noi.

De altfel şi celălalt frate al meu, Iulian Prodan, are casă şi la Dăbuleni. Cei doi fraţi ai mei, mai mari decât mine, sunt cei care practic m-au crescut, asumându-şi rolul de părinte în lipsa tatălui nostru, care murise de tânăr. Lucrurile stând astfel în familia Prodanilor, nu se poate spune că eu nu am casă în Dăbuleni sau că fraţii mei nu au casă în Bucureşti!”, a povestit interpreta în 2015.

În 1992, viața a forțat-o să schimbe prioritățile

Imediat după Revoluție aparițiile Ionelei Prodan au fost tot mai rare. Decesul fulgerător al soțului său, Traian Tănase, a făcut-o să schimbe prioritățile în viața. Dacă până atunci el era cel care avea grijă de cele două fete ale cuplului, Anamaria și Anca, în timp ce ea se afla în turnee, în 1992 a rămas ea capul familiei. Atunci a trebuit să facă o alegere grea.

„Este adevărat că din anii ’90 încoace activitatea mea ca solistă nu a mai avut intensitatea din anii de până atunci. Motivul major care m-a făcut să renunţ la turnee a fost pierderea soţului meu, Traian Tănase, în 1992. El era cel mai mare sprijin al vieţii mele, un soţ şi un tată excepţional. Fără el, n-aş fi putut avea această alegere grea, renunţând la turnee, de dragul fetelor mele, care erau la vârsta adolescenţei şi, deci, trebuia atent îndrumate. Acum Anamaria şi Anca sunt amândouă la casele lor, cu propriile lor familii, au făcut din mine o bunică fericită”, spunea interpreta, citată de gsp.ro.

Realizator TV și ambasador al folclorului

Nu a renunțat la muzică nicidecum. A devenit realizator la Radiodifuziunea Română, pentru emisiunea de folclor românesc „Din bucata mea de pâine“. Ulterior, la Televiziunea Tele 7 abc, prima televiziune privată din România, a fost realizatorul emisiunii de romanţe şi cântece de petrecere „Îţi mai aduci aminte, doamnă“ şi al emisiunii de folclor românesc „Cântecul şi casa lui“.

În perioada 2001 – 2004, a coordonat în cadrul Ministerului Culturii promovarea culturii tradiţionale, iar în 2013, datorită carierei fabuloase, a fost numit reprezentant special pentru românii de pretutindeni la Ministerul afacerilor Externe.

„În această nouă calitate străbat meridianele lumii pentru a aduce comunităţilor româneşti din Europa, Australia, America de Nord sau Orientul Mijlociu alinarea dorului de „acasă“ prin câteva cântece populare din toate regiunile ţării, frumoase şi multicolore ca un buchet de flori cu tricolor”, povestea artista.

În cadrul acestui Departament, a iniţiat, cu dragoste şi cu multă trudă, Programul-cadru „Cunoaşte România prin cultura sa tradiţională“. Prin acest program s-a dorit punerea în valoare a filonului folcloric românesc autentic

Îi copleșea cu daruri pe cei dragi

Despre familia sa a spus întotdeauna că a fost pe primul loc. Deși era plecată cu lunile, când se întorcea acasă, îi copleșea cu daruri pe cei dragi.

„Chiar şi atunci când eram tânără şi mă luptam să ajung în fruntea ierarhiei profesiei mele, când făceam turnee şi eram silită să lipsesc luni în şir de lângă casă, gândul meu era, în primul rând, la familie. Îmi aduc aminte şi acum, cu inima strânsă, cum, de Crăciun, eram la mii de kilometri distanţă de fetiţele şi soţul meu şi, în timp ce cântam, îmi imaginam cum stau ei toţi trei în jurul bradului şi cântă colinde… Încercam să mă revanşez şi când ajungeam acasă eram, la rândul meu, un fel de Moş Crăciun care îi umplea de daruri pe toţi cei dragi, indiferent dacă era iarnă sau vară”, spunea Ionela Prodan.

Ar fi împlinit 75 de ani pe 6 octombrie

Tot ea obișnuia să spună că, de-a lungul vieții, a rămas neschimbată, deși a cucerit aprecierea și inimile milioanelor de oameni. Credincioasă din fire, Ionela Prodan era de părere că tot ce i s-a întâmplat în viață a fost cu voia lui Dumnezeu.

„Nu este oare o minune că o copiliţă orfană de pe malurile Dunării a ajuns să cânte mai marilor acestei lumi, la Casa Albă, să fie comandor al Ordinului „Meritul Cultural“ sau să îşi imprime glasul alături de Gheorghe Zamfir?”

Din cauza unei boli necruțătoare, Ionela Prodan s-a stins din viață pe 16 aprilie 2018. Pe 6 octombrie ar fi împlinit 75 de ani. Pentru a onora memoria mamei sale, impresara Anamaria Prodan, a organizat un parastas spectaculos la cimitirul Bellu, acolo unde se odihnește artista.

Anamaria Prodan a lăsat pe mormântul mamei sale o scrisoare emoționantă

„Îmi e atât de dor de tine. Azi nu vreau să îmi spună nimeni „La mulți ani!” Nu mai plâng într-un colț de cameră că nici un invitat nu știe că mă cheamă și Ionela. Nu mai plâng, căci nimeni nu-mi zice „La mulți ani!” și nu-mi aduce nimeni cadouri. Am crescut, draga mea mamă! Sunt mai puternică decât ai crezut chiar și tu vreodată!

Îți dau dreptate pentru fiecare sfat pe care mi l-ai dat. Ai avut dreptate în fiecare secundă a vieții sale. Cu tot ce mi-ai spus! Ești fantastică! Hai că azi recunosc! Azi sunt fericită că este ziua ta! Îți zic la mulți ani sufletul meu frumos, iubirea vieții mele, oriunde te afli! Eu sunt aici și fac tot ce m-ai învățat pentru copiii mei, sunt la fel de demnă și mândră cum m-ai învățat. Așa-s și nepoții tăi! Suntem mândri de tine și cât vom trăi te vom venera! 

Tu ești trecutul, prezentul și viitorul meu!

A ta, Anamaria”, este scrisoarea pe care Anamaria Prodan i-a dedicat-o mamei sale cu ocazia zilei de Sfântul Ion.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre