Nicolae Ceaușescu a fost condamnat și executat pentru ”genocid și subminarea economiei naționale”. A făcut o mulțime de victime cu frigul din case, foametea și interzicerea avorturilor. Dar, au murit oameni și când au aflat de pe o zi, la alta, că trebuie să își părăsească locuințele pentru că vor fi dărâmate. Stăteau ”în calea” noilor blocuri. Mulți au murit ”de inimă”, alții s-au sinucis.
Nicolae Ceaușescu mergea frecvent în ”centrul civic”
Nicolae Ceaușescu a fost condamnat și executat pentru ”genocid și subminarea economiei naționale”. Se spune că voia să vadă porțile Uzinei 23 August din balconul principal al Casei Poporului. Adică, o linie dreaptă de peste 10 km de șosea. Tot ce era în cale trebuia să dispară.
De-a lungul deceniilor, despre fostul dictator Nicolae Ceaușescu au apărut multe dezvăluiri. Dar ca aceea a marelui arhitect Gheorghe Leahu n-au fost prea multe. Proiectantul magazinului Unirea l-a cunoscut personal pe Ceaușescu.
”Am studiat temeinic aproape tot ce se proiectase în materie de magazine universale în întreaga lume. Împreună cu colectivul meu am redactat planurile, faţadele, secţiunile şi o machetă la scara 1/200. M-am înfăţişat, însoţind pe primar, ministrul Comerţului, Nicolae Bozdog, şi arhitectul-şef al Capitalei, Tiberiu Ricci, în cabinetul de lucru al lui Ceauşescu din clădirea C.C. al. P.C.R.. Prezentarea machetelor a devenit obligatorie. Dorind să explic într-un limbaj limpede, profesional, ce reprezintă planşele afişate acolo, am constatat, cu stupoare, că Ceauşescu nu înţelegea absolut nimic”, a povestit Gheorghe Leahu.
Povestea neștiută a magazinului Unirea
Cum a fost aprobat proiectul magazinului, Unirea. ”După ce am realizat personal câteva proiecte-unicat importante, am fost promovat în funcţia de arhitect-şef al unui mare colectiv de arhitecţi, ingineri, proiectanţi. Astfel am avut prilejul să asist la circa 40 de prezentări de proiecte şi machete în faţa lui Ceauşescu, în intervalul 1977-1989”, a povestit Gheorghe Leahu.
Cel mai modern magazin, Unirea, a fost deschis în 1976 și extins în 1989. A fost cel mai mare magazin universal din România comunistă. A fost transformat în centru comercial în anii 1990. Complexul are o suprafață totală de 83.971 de metri pătrați și 1.000 de locuri de parcare. Cea mai apropiată stație de metrou de centrul comercial este stația de metrou Piața Unirii. Sursa: memorialsighet.ro.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook