Devenită între timp femeie la casa ei, soție și mamă, Daciana Sârbu a fondat una din cele mai cochete cofetării din România și a adunat o colecție impresionantă de pantofi clasici.
Așa cum știți, soția lui Victor Ponta își alege mereu foarte atent ținutele. Sunt fără cusur acestea, deloc extravagante. Daciana mizează mereu pe confort și eleganța clasică. Este și rațiunea pentru care, în materie de încălțăminte, alegerea pentru a ea a fost simplă și a îmbinat mai multe avantaje.
Daciana Sârbu se încalță doar în pantofi comozi
A vrut încălțăminte proverbial confortabilă. Și a găsit-o. A vrut varietate de culori, astfel încât pantofii preferați, confortabili să îi fie disponibili în orice moment. Și a vrut să promoveze un brand românesc: a ales unul de tradiție.
Soția lui Victor Ponta a recunoscut că are în vedere multe culori de pantofi stiletto de la Guban, celebra marcă de încălțăminte timișoreană fondată în 1937 și care, înainte de Revoluție, o încălța inclusiv pe prima Doamnă Elena Ceaușescu. O marcă pe care Daciana, născută la Arad și educată la Timișoara, o cunoaște foarte bine, încă din copilărie. Mama ei a purtat pantofi Guban, profesoarele ei, primele ei modele în viață, la fel.
Elena Ceaușescu iubea pantofii pe care, azi, îi încalță soția lui Victor Ponta
Elena Ceauşescu era foarte pretenţioasă în materide de pantofi. Nu îşi comanda pantofi din străinătate, ci de la fabrica românească Guban, din Timişoara.
Blaziu Guban, fondatorul celebrei fabrici din Timişoara, a creat pantofi pentru actriţa italiană Sophia Loren, poetul Tudor Arghezi, dar şi pentru Elena Ceauşescu. El a fost unul dintre puținii industriași respectați de comuniști.
A fost singurul care a reușit să rămână patron până în 1952 și să aibă permisiunea, un an mai târizu, să ridice o fabrică, în contextul în care toate afacerile fuseseră naționalizate.
„Dacă cineva din ţara asta se va atinge de familia Guban va avea de-a face cu mine!“, a spus Gheorghe Gheorghiu-Dej cu ocazia unei vizite la fabrica din Timişoara. Tiberiu, fiul fondatorului afacerii, i-a călcat pe urme tatălui şi a devenit un inginer faimos. El a inventat în 1956 pielea artificială.
În 1959, Gubanii erau pe val și încălţau personalităţi din ţară, dar şi de peste hotare. Trebuie spus că și Regele Mihai s-a încălţat de la Guban. Dar Elena Ceauşescu avea parte de un tratament preferenţial. Pantofii ei erau croiţi diferit faţă de cei pentru producţia de serie, după modelele pe care aceasta le vedea în revistele germane Quelle şi Neckermann. Calapoadele erau făcute de Blaziu Guban, iar pielea era colorată de fiul lui, Tiberiu Guban, în nuanțele pastelate preferate de aceasta. Prefera culoarea ou de raţă, coniac, vernil şi roz.
Adopția Mariei, discutată cu ceilalți doi copii
Din perioada în care era europarlamentar datează o declarație interesantă a Dacianei Sârbu. „Încerc să fiu foarte sobră şi nu este neapărat de lăudat. Nu sunt o victimă a modei, dimpotrivă! Pentru mine, moda e o victimă!”, a spus soția lui Victor Ponta. Chiar dacă au trecut mulți ani de la această declarație, Daciana a rămas fidelă crezului ei care mizează pe ținute clasice, mai degrabă sobre, asortate cu stiletto simpli, confortabili și eleganți deopotrivă.
În urmă cu doi ani familia Dacianei Sârbu și a lui Victor Ponta s-a mărit cu un al treilea copil, Maria, o fetiță pe care cei doi politicieni au adoptat-o. În familie erau deja doi copii: Andrei, în vârstă de 19 ani, băiatul lui Victor Ponta din căsnicia cu Roxana Ponta, respectiv Irina, în vârstă de 14 ani, fiica Dacianei și a lui Victor Ponta.
„În momentul în care am luat decizia împreună cu copiii, lucrurile au mers natural. Andrei a spus că e pregătit să îi dea camera lui. Irina a spus că vrea să fie fată şi să nu-i dăm camera ei. Ea şi-a dorit mult o soră şi era fericită. Nu ştia ce o aşteaptă exact, dar având suportul lor lucrurile au mers şi mai uşor. E nevoie de multă iubire şi multă atenţie. Trebuie să fii bine, să ai în jur oameni care să te sprijine şi poţi să muţi munţii. Dacă ai un partener care îţi dă curaj, poţi. Am luat decizia când eram toţi”, a povestit Daciana Sârbu într-un podcast, anul trecut.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook