Simona Ionescu / Redactor Șef

Poveștile iernii. Viflaim, cel mai vechi obicei de Crăciun din Maramureş

Poveștile iernii. Viflaim, cel mai vechi obicei de Crăciun din Maramureş
Românii păstrează tradițiile strămoșești. În Maramureşul istoric, tradiţile şi obiceiurile de Crăciun sunt păstrate cu sfinţenie. După Liturghia de Crăciun, feciorii din fiecare comunitate trebuie să joace „Viflaimul”.

Maramureșenii sunt cunoscuți ca mari păstrători ai tradițiilor. Sunt renumite costumele lor populare pe  care le poartă la evenimentele comunității. Viflaim este cel mai vechi obicei de Crăciun din Maramureş.

Poveștile iernii.  Viflaim, cel mai vechi obicei de Crăciun din Maramureş

Viflaim este unul dintre cele mai vechi obiceiuri păstrate în satul maramureşean. Dracii, Moartea şi Irozii iau la pas drumurile satelor maramureşene. Tinerii îmbină sub forma unui teatru popular inspirat din Naşterea Mântuitorului obiceiul colindatului cu măşti.

Viflaim este o piesă de teatru inspirată din Biblie, în care apar personaje biblice, precum Iosif şi Maria, îngerii, magii şi cei trei păstori. În Maramureş, acestor personaje li se alătură şi Moartea şi dracii. Aceştia din urmă prezintă o lume fascinantă prin ritmul pe care îl bat în „dansul drăcesc”, scrie doxologia.ro.

Acoperiţi cu măşti, dracii sunt şi cei care umblă pe străzile Maramureşului, între Crăciun şi Bobotează, stârnind admiraţia turiştilor care vin în nordul ţării. Naşterea Domnului este vestită în fiecare casă din satul maramureşean.

Ce este Viflamul

Viflaimul este jucat de cete de feciori şi reprezintă o piesă de teatru prin care este redată Naşterea Domnului. Concret, momentul apariţiei magilor şi al păstorilor, cei care vestesc Naşterea, dar şi conflictul cu împăratul Irod.

„Băieţii de însurat, se adună în grupuri de până la zece feciori şi merg la cei mai în vârstă din sat să înveţe colinde şi Viflaimul. Acest lucru se întâmplă cu câteva săptămâni înainte de Crăciun, chiar la intrarea în Post. Până în seara de Ajun, fiecare trebuie să ştie exact ce are de făcut şi niciunul nu are voie să iasă din cuvântul bătrânilor. După ce s-au pregătit temeinic pentru această zi, bărbaţii încep să colinde pe la casele oamenilor. Vor intra doar acolo unde sunt bine primiţi.

De aceea, casele trebuie să fie luminate şi poarta deschisă pentru că doar aşa vor şti colindătorii unde să intre. Colindul ţine până a doua zi, când toate cetele de feciori se întâlnesc la biserică”, spune etnologul Janeta Ciocan. La biserică, imediat după sfârşitul Liturghiei din 25 decembrie, feciorii pun în practică ceea ce le-au insuflat pe parcursul atâtor săptămâni înţelepţii satului. Viflaimul se joacă din Ajunul Crăciunului până la ziua Sfântului Ioan Botezătorul”, spune sursa citată.

„Băieţii de însurat, se adună în grupuri de până la zece feciori şi merg la cei mai în vârstă din sat să înveţe colinde şi Viflaimul. După ce s-au pregătit temeinic pentru această zi, bărbaţii încep să colinde pe la casele oamenilor. Colindul ţine până a doua zi, când toate cetele de feciori se întâlnesc la biserică”, spune etnologul Janeta Ciocan, citată de doxologia.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre