Prăjitura Televizor. Are trei gusturi și mai multe culori

Prăjitura Televizor. Are trei gusturi și mai multe culori
Una dintre cele mai gustoase, aspectuoase și spornice prăjituri, perfectă pentru o masă festivă, are culori și gusturi diferite suprapuse.  

Prăjitura Televizor  e o combinație de trei gusturi într-o singură prăjitură: dulce, amărui și acrișor. Iar glazura de ciocolată ușor amăruie, îi va desăvârși, total, gustul.

Ingrediente

Foi maro: 2 ouă medii, 150 ml lapte rece, 100 ml ulei, 150 g zahăr, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 1 lingură zeamă de lămâie, 5 g praf de copt, 550 g făină, 50 g cacao, 8 ml esență de rom, un praf de sare

Blat de pandișpan: 6 ouă medii, 150 g zahăr, 30 g zahăr vanilat, 50 ml de ulei, 150 g făină, un praf sare, 8 ml esență de lămâie

Crema: 1 l lapte, 150 g zahăr, 30 g zahăr vanilat, 300 g unt, cu 82% grăsime, 100 g făină, 50 g amidon, 8 ml esență de vanilie, zeama de la o lămâie

Glazura: 200 g ciocolata amăruie, 100 ml smântână pentru frișcă

În plus: 400 g gem de caise acrișor

Mod de preparare prăjitura Televizor

Începem cu prepararea foilor maro pentru prăjitura Televizor. Mixăm cele două ouă cu un praf de sare, apoi cu zahărul până devin spumoase. Dizolvăm bicarbonatul în zeama de lămâie. Făina o cernem împreună cu praful de copt și cacaoa. Peste ouăle mixate, adăugăm, pe rând, uleiul, laptele, bicarbonatul stins în zeama de lămâie și esența. Omogenizăm compoziția după fiecare ingredient adăugat.

Apoi, încorporăm amestecul de făină, cacao și praf de copt adăugându-l treptat. Aluatul rezultat va fi unul nelipicios și ușor ferm. Îl acoperim cu folie alimentară și îl lăsăm la odihnit 10-15 minute, la loc răcoros. Apoi, îl împărțim în două părți egale.
Întindem fiecare parte de aluat pe masă, în câte o foaie de dimensiunea tăvii și le coacem  în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.

Cum se prepară pandișpanul

Pentru pandișpan separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm puțină sare peste gălbenușuri și le frecăm pentru a li se intensifica culoarea. Presărăm puțină sare și peste albușuri și le mixăm spumă. Adăugăm, treptat, zahărul și puțină zeamă de lămâie și le mixăm în continuare până obținem o bezea fermă. Zeama de lămâie ajută bezeaua să devină mai fermă.

Adăugăm gălbenușurile și le încorporăm ușor în bezea, cu mișcări ferme, de jos în sus, cu o spatulă. Apoi adăugăm uleiul, esența și, treptat, făina. Omogenizăm compoziția și o întindem uniform în tava tapetată cu hârtie de copt, la bază. Coacem pandișpanul pentru 35 de minute, la 180 de grade, dar ne asigurăm de coacerea lui, făcând testul cu scobitoarea.

Pentru cremă amestecăm într-un vas, făina cu amidonul și le diluăm cu puțin lapte rece. Restul de lapte îl punem la fiert cu un praf de sare și zahărul. Când laptele atinge punctul de fierbere, adăugăm amestecul de făină cu amidon, în fir subțire, amestecând intens în vas. Amestecăm continuu în cremă, cu o spatulă, sau un tel în formă de pară, până când crema se îngroașă ca o budincă.

Ridicăm vasul de pe foc, adăugăm esența și acoperim crema cu o folie, direct peste ea, pentru a nu prinde crustă și lăsăm să se răcească. Scoatem untul din frigider și îl ținem la temperatura camerei cu 10-15 minute înainte de a-l adăuga în cremă.
Mixăm untul cu zahărul vanilat și adăugăm puțin câte puțin din crema rece, omogenizând compoziția de fiecare dată.

Asamblare prăjitura Televizor

Așezăm în tava curățată, prima foaie maro. O ungem cu jumătate din gemul de caise și întindem jumătate din cremă peste acesta. Așezăm peste cremă, pandișpanul. Îl ungem cu restul de gem, întindem restul de cremă și așezăm peste aceasta, cealaltă foaie maro. Acoperim prăjitura cu hârtie de copt, sau folie și așezăm peste ea o greutate: o carte, un tocător, ce avem la îndemână. Dăm prăjitura la rece, de pe o zi pe alta, de preferință, pentru a se hidrata bine foile și a se putea porționa frumos.

A doua zi topim ciocolata, ruptă în bucăți mici, în smântâna pentru frișcă, încălzită până aproape de punctul de fierbere.
Amestecăm intens până se topește și se omogenizează și întindem glazura fierbinte, peste prăjitura frăgezită deja.
Lăsăm glazura să se răcească și să se întărească, apoi putem porționa prăjitura Televizor.

Sursa: retetepentrutoategusturile.ro

Viața extraordinară a ginerelui playboy al lui Trump. Acum ies la iveală detalii

Recomandarile noastre