Simona Ionescu / Redactor Șef

Preot lovit cu bocancii în gură și explicația care bântuie: „Decât să plângă mama, mai bine plânge mă-ta!”. Revoluția fostului jurnalist Mihai Valentin Neagu

Preot lovit cu bocancii în gură și explicația care bântuie: „Decât să plângă mama, mai bine plânge mă-ta!”. Revoluția fostului jurnalist Mihai Valentin Neagu
21 Decembrie 1989. Putea să fie ultima zi din cei aproape 21 de ani de viață trăiți până atunci. Dar a fost prima din cei aproape 33 de ani de până acum.

Arestat pe Calea Victoriei, reținut și interogat la Circa 1 de Miliție de pe Ana Ipătescu, după câteva ore închis în Fortul 13 de la Jilava. Alături de Teianu Aurel, Zănescu Cezar, Doru Stănculescu, Florin Iaru și mulți alții.

Povestea jurnalistului Mihai Valentin Neagu din Decembrie 1989

„Cei care ne-au reținuți atunci, pe Calea Victoriei, vis-a-vis de magazinul Gioconda, erau militari din trupele USLA. Atunci îi văzusem pentru prima dată. Nici nu știam de existența lor. Toți de aproximativ aceeași înălțime, masivi, îmbrăcați cu combinezoane kaki deschis, aproape bej, căști pe cap, scuturi, și pistoale mitralieră scurte, fără pat.

Avocat Mihai Valentin Neagu

După ce ne-au reținut ne-au urcat într-un camion înalt, de armată, parcat lângă Hotelul București. Trebuia practic să te arunci în el, după ce îți făceai vânt cu picioarele pe o treaptă metalică prinsă de oblonul lăsat. Sus pe platformă, un uslaș era la primire și te primea cu un bocanc bine țintit în dreptul feței. Lui Florin Iaru i-a spart gura. Eu am reuși să scap mai ieftin, încrucișând brațele în dreptul feței și târându-mă pe genunchi în camion. Lovitura am primit-o în coate.

Preot bătut cu picioarele

În spatele meu un preot tânăr, în sutană, a primit bocancul direct în nas. Am auzit osul trosnind. S-a târât și s-a ghemuit lângă mine cu sângele șiroind pe piept. Dar nu a răbdat. A spus: ”De ce ai dat, măi omule? Nu ți-am făcut nimic!”. M-au pătruns vorbele acelea. Deși era preot nu a recurs la formalismul ecumenic. Nu a spus ”fiule” sau ”copile”. Pentru că uslașul era tânăr, poate de-o seamă cu mine, 20 maximum 21 de ani. A spus ”omule”! Totuși, îl considera om.

Militarul s-a uitat blazat spre el, prin viziera căștii, ca un controlor CFR la biletul călătorului. Dar a catadicsit să-i răspundă: ”Știi ceva? Decât să plângă mama, mai bine să plângă mă-ta”.

Au trecut 33 de ani. Nu știu nimic despre preot. Nu știu nimic despre Aurel, nu mai știu nimic despre Cezar, pe Florin Iaru l-am urmărit o perioadă, ca și pe Doru Stănculescu. După care am abandonat.

Dureroasa sfidare

Dar îmi zgârie și retina și memoria și sufletul ceea ce a rămas spre nemurire, spre rușinea neamului românesc și în disprețul memoriei celor uciși atunci, în 21 decembrie 1989: Monumentul Luptătorului Antiterorist, denumit și Monumentul Eroilor USLA, inaugurat pe 20 decembrie 2012 pe bulevardul Drumul Taberei, la intersecția cu bulevardul Vasile Milea, în prezența șefului SRI, George Maior.

O sfidare, o dovadă de dispreț și o desconsiderare a noastră, a celor care, atunci, am considerat că libertatea este mai presus decât propria viață”.

(text: MVN)

Mihai Valentin Neagu, o viață în numele dreptății

Mihai Valentin Neagu nu e un nume necunoscut pentru mulți cititori. A scris timp de 15 ani articole politice în Evenimentul zilei și Libertatea.

Apoi, de 22 de ani practică avocatura. Și e unul dintre avocații de succes.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre