Ingrediente: 1 kg brânză proaspătă de vaci de casă, dar puteți folosi și lactate din comerț, dar căutați unele cu grăsime mai multă – 5%, 1 litru de lapte, 1 ou, 50 g unt,1 – 2 lingurițe de sare (depinde cât de sarat mincati), 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu, două linguri de semințe sau verdeață tocată.
Preparare: Punem laptele într-o cratiță care nu lipește la fiert. Brânza o farâmițăm cât mai mărunt cu mâna. Când laptele a început a fierbe adaugăm în cratiță brânza. Amestecăm cu o lingură de lemn încet. Avem grijă ca amestecul să nu se lipească de fundul cratiței. Lăsăm amestecul să fiarbă 15 – 20 de minute până observăm că laptele se subțiază și brânza pusă se adună în biluțe mici care la atingere cu lingura se întind ca elasticul. Dacă brânza e grasă s-ar putea să nu avem zer, acest lucru sa nu vă sperie.
Luam o bucata de tifon, o punem pe un vas adânc și turnăm amestecul. Daca tifonul este rar puneți-l în două sau chiar în 3 pliuri. Ridicăm tifonul și stoarcem brânza.
Imaginile care au încins Ibiza. Apariție „epică” a modelului Demi Rose
Cea mai frumoasă petrecere pentru fetița adoptată de Dana Nălbaru și Dragoș Bucur
Dacă doriți un cașcaval mai tare, trebuie să stoarceți mai tare brânza. Dacă o lăsați mai moale, cașcavalul va ieși și el mai moale. Brânza stoarsă o punem în vasul în care a fiert. Batem în ea un ou, punem untul, sarea, bicarbonatul semințele sau verdeața tocată mărunt, dacă doriți.
Amestecăm rapid toate ingredientele și punem vasul la foc mediu. Amestecăm încontinuu până compoziția se omogenizează și începe a se topi. Continuăm să amestecăm și să topim brânza până ce obținem o cocă frumoasă, netedă, elastică. Cașcavalul se va desprinde ușor de pe vas când e gata.
Răsturnăm cașcavalul pe un platou și îl adunăm, ca pe aluat, apoi îl punem într-o formă dorită. Vasul cu cașcavalul format se pune la frigider pentru câteva ore, ca să se întărească. Ideal e să îl preparați seara și să îl serviți dimineața, tăiat felii.
Sursa: Bunica.md
Sursa foto: Instagram / Floare din Banat
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook