Simona Ionescu / Redactor Șef

Prințul Charles s-a răzgândit. Refuză să-i dea fratelui mai mic titlul de Duce de Edinburgh

Prințul Charles s-a răzgândit. Refuză să-i dea fratelui mai mic titlul de Duce de Edinburgh
Prințul Edward, contele de Wessex a așteptat peste douăzeci de ani pentru a moșteni titlul răposatului său tată. Dar acum se pare că nu îl va primi. Fratele său mai mare, Prințul Charles nu e deloc interesat de această idee. În conformitate cu tradiția regală, titlul de duce de Edinburgh a fost imediat transmis fiului cel mare al lui Philip, prințul Charles, imediat după moartea sa în aprilie.

Prințul Charles refuză să-i dea fratelui mai mic titlul de Duce de Edinburgh. Asta deși în anul 1999, Palatul Buckingham a anunțat că Edward va urma tatăl său în regat „în timp util”, cu binecuvântarea reginei și a prințului Philip. Adică prințul Edward urma să primească titlul de Duce de Edinburgh. Promisiunea a fost făcută după căsătoria sa cu Sophie Rhys-Jones în 1999.

Atunci regina i-a acordat titlul de Conte de Wessex, odată cu promisiunea că va deveni duce, la moartea tatălui său (roi dacă acesta, cât era în viață, ar fi renunțat la titlu), scrie The Sun. Dar se spune că Charles se gândește dacă va rupe angajamentul în timp ce își reevaluează propriul viitor, scrie sursa citată, care citează Sunday Times.

O sursă apropiată lui Charles a declarat ziarului: „Prințul este ducele de Edinburgh așa cum este, și depinde de el ce se întâmplă cu titlul. Nu va merge la Edward”. O altă sursă a spus: „Edinburgh nu va merge la ei (Wessex) în ceea ce îl privește pe prinț”.

Prințul Charles s-a răzgândit

În eventualitatea în care se va face succesiunea lui Charles la tron, titlul de duce de Edinburgh va fuziona cu coroana – ceea ce înseamnă că noul rege îi va putea acorda lui Edward titlul de duce de Edinburgh. David White, care sfătuiește familia regală cu privire la heraldică, a declarat pentru Sunday Times că nu este nevoie urgentă ca Charles să-i acorde lui Edward titlul după urcarea sa pe tron.

El a menționat: „George al VI-lea era ducele de York și când a devenit rege, ducatul a fuzionat cu coroana. Nu s-a mai acordat titlul ( nr. de duce de York) până la prințul Andrew”. Regina i-a acordat lui Andrew ducatul când s-a căsătorit cu Sarah Ferguson în 1986.

Se spune că Edward, deși a așteptat titlul de duce deținut de tatăl său, conform promisiunii,  este conștient că nu nu are 100% șanse să îl primească. Într-un interviu pentru BBC, luna trecută, el a fost întrebat: „Vei fi următorul duce de Edinburgh, când prințul de Țara Galilor va deveni rege, este ceva de luat?”

Edward a răspuns: „A fost în teorie, cu veacuri în urmă, când era un fel de vis (…)  al tatălui meu. . . Și, bineînțeles, va depinde dacă prințul de Wales, când va deveni rege, dacă va face asta. Așa că vom aștepta și vom vedea. Deci, da, va fi o provocare destul de importantă”.

Un titlu greu de obținut

Contele de Wessex a mai remarcat în trecut modul în care acordarea titlului a fost „dulce-amăruie”, întrucât i-ar putea reveni doar „după ce amândoi părinții mei au murit de fapt”. Pe de altă parte, prințul Edward a preluat deja o serie de patronaje ale tatălui său. El este administrator al prestigioasei scheme de premii Duke of Edinburgh și patron al Festivalului Internațional Edinburgh.

Titlul a fost creat de trei ori pentru membrii Familiei Regale încă din 1726. A fost dat pentru prima dată prințului Frederick de bunicul său, regele George I. Peste un secol mai târziu, regina Victoria a creat titlul în 1866 pentru al doilea fiu al său, prințul Alfred. Este un titlu de fond – adică este dobândit fie prin moștenire, fie prin acordare individuală.

Sursa foto: Instagram

Elena Merișoreanu, uluită de secretul ținut asupra stării de sănătate a lui Benone Sinulescu

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre