Programul cultural Timișoara 2023, premiat de Comisia Europeană. E vorba de mulți bani

Programul cultural Timișoara 2023, premiat de Comisia Europeană. E vorba de mulți bani
Comisia Europeană a transmis vineri, că a luat decizia de a acorda Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii Premiul Melina Mercouri.

Premiul, în valoare de 1,5 milioane de euro, va ajunge la Timișoara după weekend-ul de deschidere al Capitalei Europene a Culturii (17 – 19 februarie 2023). Este vorba de un premiu care recompensează programul cultural din viitoarea capitală europeană a culturii.

Criteriile pentru acordarea Premiului Melina Mercouri includ independența echipei artistice, alocarea bugetară care poate asigura calitatea programului, dimensiunea europeană a conținutului, demararea planurilor de monitorizare și evaluare, dar și reflectarea clară că programul este o acțiune a Uniunii Europene.

Decizia Comisiei Europene atestă că angajamentele pe care Timișoara și le-a asumat în dosarul de candidatură și în perioada de implementare au fost onorate pe deplin. Este o confirmare importantă a seriozității dovedite de oraș și de echipă în implementarea, fără abateri, a programului și a strategiei culturale. Vom folosi suma pentru a crește impactul european al programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și pentru a asigura continuitatea programului și conținutului dezvoltat de către operatori după anul titlului”, au transmis autoritățile timișorene.

Cum motivează Comisia Europeană acordarea premiului proiectului Timișoara 2023

În raportul care stă la baza deciziei de acordarea a premiului se arată că „juriul apreciază progresul excelent realizat de echipa Timișoara 2023 în fața provocărilor majore. [Este] o echipă unită, care s-a maturizat și a găsit soluții la cerințele structurale și legislative complexe, protejându-și în același timp viziunea inițială cu care s-a candidat.”

„De asemenea, raportul a evidențiat că noul sistem local de finanțare a operatorilor culturali independenți este un progres major pentru oraș, care permite o programare diversă și de înaltă calitate. Considerăm Premiul Melina Mercouri drept o distincție primită de întregul oraș, dar și de fiecare dintre sutele de oameni care au colaborat în ultimii ani pentru a ajunge în acest moment.

De asemenea, Ministerul Culturii a aprobat, joi, prin Ordinul de Ministru nr. 3560, actualizarea dosarului de candidatură pentru Programul național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023. Ordinul confirmă consensul instituțiilor partenere în implementarea Programului (Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Judeţean Timiş și Ministerul Culturii)”, au mai transmis oficialitățile timișorene.

Sursa foto: Andreea Săsăran / Narațiuni Sonore – Asociația Simultan

Recomandarile noastre