Promisiunile lui Cîmpeanu: „Nu va mai exista nicio școală cu…”

Promisiunile lui Cîmpeanu: „Nu va mai exista nicio școală cu…”
Anunț important al ministrului Educației! Peste doi – trei ani, toate școlile vor avea grupuri sanitare conforme. Pe românește, adio toalete în fundul curții!  

Înainte cu câteva zile de începerea noului an școlar, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a ieșit la rampă cu promisiuni. A readus în discuție problema grupurilor sanitare neconforme și specificat că bugetele locale au primit bani de la minister pentru a rezolva aceste necesități.

Doar 99 de școli cu problema toaletelor nerezolvată

Cîmpeanu a precizat că în urmă cu câţiva ani erau 2.000 de şcoli cu grupuri sanitare neconforme. „În momentul de faţă, dacă autorităţile locale vor utiliza bugetele pe care le-au primit din partea Ministerului Educaţiei şi onora contractele de lucrări pentru care există această resursă financiară, vom rămâne cu 99 de şcoli, exceptând acele şcoli care au un număr foarte mic de elevi şi care, în mod evident, au probleme din perspectiva viabilităţii”, a adăugat ministrul.

Ministrul a mai declarat că în maximum 3 ani, în România nu va mai exista nicio şcoală care să aibă un grup sanitar neconform. „Maximum 3 ani, probabil doi ani, diferenţa între 2 şi 3 ani depinde, în primul rând, de modul în care autorităţile locale înţeleg să se implice şi au capacitatea administrativă să utilizeze resursele bugetare care le-au fost puse la dispoziţie mai mult decât în anii anteriori. În anul 2021, două treimi din bugetul Ministerului Educaţiei existent pentru asigurarea conformităţii toaletelor din şcoli s-au întors la bugetul de stat, pentru că autorităţile locale n-au putut să organizeze procedurile de achiziţie de servicii, de licitaţii pentru a încheia contractele de lucrări care să se finalizeze cu conformitatea toaletelor”, a mai spus Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Progrese privind securitatea la incendiu

Cîmpeanu a mai declarat că se află în plină perioadă de consultări la nivelul fiecărui judeţ, prin intermediul prefecturilor, pentru a vedea ce au făcut autorităţile locale. A subliniat că s-au făcut progrese și în ceea ce privește şcolile care înregistrează neconformităţi din perspectiva autorităţilor de securitate la incendiu. „Şi vă reamintesc faptul că avem criterii pe baza cărora se pot obţine aceste autorizaţii care sunt mult mai exigente decât în multe alte state. Aceste criterii nu sunt elaborate de către Ministerul Educaţiei, sunt elaborate de Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă”, a afirmat Cîmpeanu la o conferinţă de presă.