Simona Ionescu / Redactor Șef

Prunele uscate sunt bogate în vitamine. Cresc imunitatea

Prunele uscate sunt bogate în vitamine. Cresc imunitatea
Prunele uscate fac parte din topul celor mai populare și mai consumate  fructe uscate. În fară de plăcerea de a le mânca, prunele uscate sunt bogate în vitamine și mențin la cote ridicate imunitatea organismului.

Aroma prunelor uscate amintește de începutul de toamnă. Sunt perfecte la micul dejun, combinate cu lactate degresate și cereale integrale, gustarea ideală între mese.   Deoarece prin procesul de deshidratare se pierd foarte puține vitamine și minerale, prunele uscate conțin o mulțime de fitonutrienti, iar consumul lor are o acțiune benefică asupra sănătății omului.

De să mâncăm prune uscate

Prunele uscate conțin fier, calciu, potasiu, seleniu, vitaminele A, B și C, iar antioxidanții protejează celulele organismului de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, care stau la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative și a cancerului.

Doar 2-3 prune uscate pe zi sunt suficiente pentru a menține la cote ridicate imunitatea organismului. Prunele uscate (în mod natural și neafumate), depășesc conținutul de antioxidanți al fructelor de pădure.

Prunele uscate sunt și o sursă bună de energie, fiind recomandate mai ales sportivilor și celor care suferă de astenie.

Sunt o bună sursă de potasiu, mineral esențial pentru menținerea unei presiuni sanguine normale și a bunei funcționari a inimii, lucru demonstrat de numeroase studii.
Fibrele solubile din prunele uscate ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge mărind timpul de ședere al alimentelor în stomac și întârziind absorbția glucozei (formă în care zahărul este transportat în sânge) după masă.

Punele uscate sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a preveni constipația.
Nu este recomandat să mâncăm prune uscate și afumate, deoarece conțin substanțe care pot fi cancerigene.

Prunele uscte te ajută să slăbești

Universitatea din Liverpool a efectuat o cercetare care a cuprins 100 de participanți supraponderali și obezi, care nu se prea consumau multe fibre alimentare.

Participanții au fost distribuiți în două grupe: cei din prima grupă au fost îndrumați să consume prune uscate – femeile mai puțin, adică 140 grame/zi, iar bărbații ceva mult, adică câte 171 grame/zi.Cei din grupa a doua au respectat o serie de îndrumări cu privire la consumarea unor gustări sănătoase.

La sfârșitul cercetării, s-a constat că membrii primei grupe au pierdut, în medie, 2 kg din greutate și 2, 5 cm din talie. Pierderea în greutate s-a observat și în cealaltă grupă, dr rezultatele au fost mai modeste: au pierdut, în medie, doar 1, 5 kg din greutate și 1, 7 cm din talie.

Prunele uscate te ajută să ai oase sănătoase și mușchi puternici

Prunele uscate reprezintă o sursă bogată în bor (un mineral esențial pentru sănătatea mușchilor și a oaselor). Importanța borulului constă în faptul că acesta asistă în metabolizarea celor 4 nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor: calciu, magneziu, zinc și vitamina D, afectând de asemenea și nivelul hormonal al estrogenului și testosteronului.

Prunele uscate mențin sănătatea creierului

Un studiu condus de Universitatea Medicală din Taipei, Taiwan, a scos în evidență faptul că prunele uscate au un rol pozitiv asupra funcțiilor cognitive, ajutând la reducerea nivelul colesterolului din creier (în cazul unei diete bogate în colesterol). Sursa: 5fructe.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre