Cele mai bune filme de la Cannes se văd la Timișoara, iar printre ele și primul film al lui Johnny Depp după divorțul devastator. Acesta nu rulează încă în cinematografele din România. Conform regizorului Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului, alt film eveniment al festivalului este Chambre 999.
„E întotdeauna amuzant când oameni, altfel serioși, încearcă să prevadă viitorul. Iar cineaștii nu fac excepție. 40 de ani după ce Wim Wenders a întrebat cineaști de renume cum cred că va arăta cinematograful peste 20 de ani, Lubna Playoust a reluat experimentul adresând aceeași întrebare cineaștilor de astăzi. Dacă credeți că sunteți mai buni prezicători decât cineaștii înșiși, vă provoc să vă înregistrați acum cu un răspuns și să aveți răbdare 20 de ani. Să vedem cine a avut dreptate”, spune acesta.
Les Films de Cannes à Timișoara prezintă 21 de filme, dintre care trei scurt metraje, în cele patru zile de proiecții. Deschiderea evenimentului are loc joi, iar ultimul film va fi proiectat duminică.
Les Films de Cannes à Timișoara: programul zilei de joi
Așadar joi, de la ora 19:00, la Cinema Timiș, în premieră națională, se proiectează Madamme du Barry, de Maïwenn. Astfel, gala de deschidere aduce unul din cele mai așteptate filme europene, care încă nu a ajuns în cinematografele românești, și care îl are protagonist pe Johnny Depp.
La Cinema Victoria, de la ora 18:00 se proiectează Sur l’adamant de Nicolas Philibert, filmul care a câștigat Ursul de aur, anul acesta, la Berlin.
Tot aici, de la ora 20:30 se proiectează, în prezența actrițelor Alina Șerban și Anamaria Marinca, filmul Housekeeping for beginners, de Goran Stolevski.
Les Films de Cannes à Timișoara: programul zilei de vineri
Vineri, de la ora 18:00, la Cinema Timiș se prezintă Only the river flows, de Wei Shujun, aflat în selecția Un certain regard la Cannes 2023.
De la ora 20:30 se va putea urmări Anatomie d’une chute, de Justine Triet filmul premiat cu Palme d’or.
La cinema Victoria, de la ora 18:00 este programată Discuția despre influența cinemaului feminist cu Adina Baya urmată de proiecția filmului Victoria, de Justine Triet.
La ora 21:00 începe proiecția Le ravissement, de Iris Kaltenback, care a obținut Premiul SACD.
Les Films de Cannes à Timișoara: programul zilei de sâmbătă
Ziua de sâmbătă își propune să țină oamenii ore în șir în sălile de cinematograf. La Cinema Timiș ziua începe cu workshopul Managing talents, destinat profesioniștilor din domeniu (actori de teatru și film).
Urmează proiecțiile: Linda veut du poulet!, de Sébastien Laudenbach și Chiara Malta (ora 15:00, film pentru copii), La passion de dodin bouffant, de Tran Anh Hùng (ora 17:30, Premiul pentru regie, Cannes 2023) și Le retour de Catherine Corsini.
Dana Rogoz, Catrinel Danaiata și Laura Georgescu Baron își vor prezenta sâmbătă, de la ora 14:00, la Cinema Victoria, scurtmetrajele Remote, I’m ok with your last wish și Pune-te în locul meu.
Urmează, de la ora 16:00, conferința Gender Equality in cinema: Les Femmes de Cannes à Timișoara, cu Chiara Malta, Delphine Gleize, Catherine Corsini, Ulrike Müller, Julia Patry, Dana Rogoz, Catrinel Dănăiață, Laura Georgescu Baron și Anamaria Marinca.
Seara e dedicată filmelor de lung metraj. Astfel, vor fi prezentate Carnages, de Delphine Gleize (ora 18:30, Premiul Tinereții la Cannes 2002) și Four Daughters, de Kaouther Ben Hania (21:30, cel mai bun film documentar la Cannes, anul acesta).
Les Films de Cannes à Timișoara: programul zilei de duminică
Duminică, la Cinema Timiș continuă workshopul Managing talent (10:00 – 14:00). De la ora 15:00 va fi proiectat filmul care a primit anul acest Premiul juriului, Fallen Leaves, de Aki Kaurismäki. De la 17:30 de vede Perfect days, de Wim Wenders, iar de la ora 20:00, About dry grasses, de Nuri Bilge Ceylan.
La Cinema Victoria, sala de proiecții se deschide la ora 15:00 cu The old oak, de Ken Loach, urmând, de la 17:30 Club zero de Jessica Hausner, iar de la ora 20:00 se va proiecta 20:00 Chambre 999, de Lubna Playoust filmul eveniment al festivalului. Proiecția va încheia festivalul și va avea loc în prezența regizoarei Lubna Playoust, care vine să întâlnească publicul din sală la op sesiune de întrebări și răspunsuri, la finalul filmului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook