Simona Ionescu / Redactor Șef

Războiul din interiorul Curții Regale. Regina Elisabeta, presată să ia o decizie capitală

Războiul din interiorul Curții Regale. Regina Elisabeta, presată să ia o decizie capitală
După ceea ce s-a întâmplat cu prințul Andrew, căruia i-au fost retrase toate prerogativele și funcțiile regale, se exercită presiuni asupra reginei Elisabeta II pentru a-i lua Prințului Harry expatriat inclusiv rolul de „consilier de stat”.

Prințul Harry nu ar trebui să fie eligibil pentru a o sfătui Regina în calitate de consilier de stat, deoarece nu mai locuiește în țară, arată un nou document de informare parlamentar. În schimb, Andrew ar putea juca un rol important în caz că Elisabeta II intră în incapacitate de muncă, în ciuda faptului că a trebuit să renunțe din îndatoririle publice și la titlul său regal, în urma scandalului Epstein.

Zilele trecute, Biblioteca Camerei Comunelor a publicat, încercând să păstreze acest lucru cât mai discret, îndrumări cu privire la aranjamentele care pot fi puse în aplicare dacă un monarh nu își poate îndeplini funcțiile regale. Urmează să fi organizate dezbateri despre rolurile ducilor de Sussex și York ca „înlocuitori” ai suveranului, acum că ambii au renunțat să mai fie membri ai familiei regale cu obligații de stat, în special în lumina stării de sănătate a reginei în vârstă de 95 de ani.

Starea sănătății Reginei, motiv de îngrijorare pentru funcțiile de consilieri de stat

Amintim că, la finele anului trecut, regina a ajuns la spital, cu o serie de probleme, medicii recomandând-i să se odihnească, motiv pentru care și-a anulat mai multe angajamente oficiale. Apoi, recent, ea a fost testată pozitiv pentru Covid-19, dar a fost suficient de bine pentru a-și ține audiența telefonică săptămânală cu Boris Johnson.

Documentul de informare parlamentar crește presiunea asupra Palatului Buckingham pentru a lua măsuri legale în a rezolva problema statutului prinților, unul căzut în dizgrație publică, cum este Andrew, respectiv  mutat din țară – Harry.  Au existat deja apeluri pentru a numi următorii doi membri ai familiei regale în rândul lor la tron ​​– pe Prințul Edward și Prințesa Anne – în locul lor, ca și consilieri de stat. Ideea e că Regina are patru consilieri de stat, primii patru în succesiunea la tron. În cazul de față, cei doi fii ai reginei, apoi fiii prințului Charles.

Ce spun sursele de la Palat

O sursă guvernamentală a spus pentru Daily Mail: „S-a făcut mult zgomot despre Harry și Andrew și despre rolurile lor de consilieri de stat. (…) Actele Regency din 1937 și 1953 au fost concepute pentru a face față la patru scenarii potențiale – un monarh care urcă pe tron ​​înainte de vârsta de 18 ani, un monarh care devine incapacitat permanent sau temporar și absența monarhului din Regatul Unit.

În cazul incapacității temporare sau absenței din Regatul Unit, Regina poate numi consilieri de stat pentru a asigura continuarea „afacerilor publice”. Îndatoririle includ acordarea avizului regal pentru actele parlamentului, aprobarea numirilor publice și a miniștrilor coroanei și fixarea Marelui Sigiliu al Regatului – un simbol al autorității regale – la proclamațiile regale sau Scrisoarea patentată.

Conform legislației din 1937, toți consilierii trebuie să fie membri ai familiei regale. Este vorba de soțul sau soția monarhului și următorii patru în linie de succesiune. În urma morții ducelui de Edinburgh în luna mai, anul trecut, actualii consilieri de stat sunt Prințul de Wales, Ducele de Cambridge, Ducele de Sussex și Ducele de York”.

Consilierii regali trebuie să trăiască în Regatul Unit

Totuși, ghidul recent publicat spune: „În conformitate cu Legea din 1937, un consilier de stat trebuie să fie domiciliat într-o „oarecare parte” a Regatului Unit”. Documentul menționează și că Regency Act 1943 arată că, dacă respectivul consilier lipsește prea mult din țară, monarhul poate renunța la serviciile sale. Iar aici se redeschide subiectul asupra prințului Harry. El rămâne al șaselea în succesiune la tron, dar nu a trăit în Marea Britanie de la sfârșitul anului 2019.

Consilierii de stat au îndeplinit adesea funcții regale în timpul domniei reginei, de exemplu în  1974,  când Regina Mamă și Prințesa Margareta au declarat stare de urgență și au dizolvat parlamentul în timp ce Regina se afla într-o vizită oficială în Pacific împreună cu soțul ei.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre