O vizită, două la doctor nu-l face pe pacient să cunoască foarte multe informații despre ce reguli să respecte, ce poate mânca și ce nu, care sunt micile secrete care să-l facă să nu considere un chin regimul alimentar pe care să-l respecte.

O serie întreagă de recomandări, pe înțelesul tuturor, o face dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție. Este bine de știut, dar mai ales de urmat.

Doamna doctor Zugravu este de părere că „dieta alimentară în cazul gastritei reprezintă numai o parte a tratamentului acestei afecțiuni. Sub îndrumarea medicului curant și respectând regulile simple de viața și alimentație, cele mai multe gastrite evoluează pozitiv și se rezolvă fără complicații majore.

Recomandări alimentare pentru cei care au gastrită

  • Evitati condimentele iuti (inclusiv ceapa si usturoiul); de asemenea anumite mirodenii, cum sunt scortisoara sau cuisoarele!
  • Inlaturati bauturile acide (mai ales de tip „cola”), cafeaua, cacaua fierbinte, bauturile alcoolice si fumatul!
  • Eliminati cerealele integrale, inclusiv painea neagra, preferandu-se (pana la vindecare) painea alba veche de o zi (putin uscata, nu prajita), orezul decorticat, mamaliguta pripita din malai fin, pastele fierte bine!
  • Evitati leguminoasele (fasolea, mazarea, lintea) care contin fibre si produc balonare!
  • Evitati legumele si fructele crude (temporar, pana la solutionarea problemei), indeosebi daca este vorba de produse cu o aciditate ridicata sau foarte bogate in fibre cu actiune agresiva (varza, broccoli, rosii sau suc de rosii, castraveti, vinete, ardei grasi sau gogosari).
  • Este de preferat ca fructele, daca sunt tolerate, sa fie cojite inainte de consum.
  • Bananele sunt in general bine suportate.
  • Sucurile de fructe acide (portocale, lamai) sunt interzise.
  • Pentru a nu se renunta la aceste alimente nutritive se recomanda soteurile, supele-crème cu adaos de ulei sau unt, compoturile.
  • Eliminati dulciurile concentrate care cresc secretia de acid clorhidric (gemuri, bomboane, ciocolata).
  • Se pot consuma crème cu lapte si sufleuri.
  • Un aliment sanatos si deloc agresiv este oul, dar fiert moale. El se poate adauga si in compozitia supelor;
  • Dintre preparatele lactate, in functie de toleranta, se recomanda laptele dulce, branza de vaci si in special urda;
  • Se prefera carnea slaba, fara zgarciuri, eventual tocata (necondimentata) si preparata sub forma de perisoare;
  • Evitati alimentele afumate de orice fel (compusii din fum solicita secretia gastrica clorhidropeptica), branzeturile tari, maturate, conservele, prajelile, rantasurile! Metodele gastrotehnice de baza raman fierberea si sotarea.
  • Mancati des, de 3 ori pe zi, cu 2 gustari intre mesele principale, dar volumul acestora sa fie redus!
  • Inainte de culcare se recomanda o mica gustare;
  • Orarul meselor trebuie sa fie regulat, iar mancarea mestecata bine;
  • Temperatura mancarurilor si a bauturilor trebuie sa fie apropiata de temperatura camerei.

 

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp