Rețetă: Ciorbă de fasole cu note de „1001 de nopți”

Rețetă: Ciorbă de fasole cu note de „1001 de nopți”
O ciorbă de fasole boabe în meniu este o dublă satisfacție: întâi să o prepari, apoi să o servești.

Rețeta nu este complicată, doar cere ceva timp, și nu presupune să o schimbați pe cea pe care o știți deja cu cea de aici, ci să încercați să adaugați ingredientul care va da tradiționalei ciorbe note de 1001 de nopți, prin adăugarea în ea a chimionului. Gustul o să fie cel de ciorbă de fasole boabe, dar cu o aromă puțin exotică, ce te duce cu gândul la vacanțe „all inclusive”.

Ingredient plin de savoare, ofertant

Chimionul este originar din Egipt, dar, de-a lungul timpului, a ajuns să fie cultivat în multe alte țări, mai ales cele din Orient, precum India, China, Liban, Irak, Palestina și Turcia; aici, ingredientul este iubit și folosit des, fie cu scop culinar, fie terapeutic, fie la alcătuirea parfumurilor.
În comerț, îl găsești sub formă de semințe, de praf măcinat sau ulei. Praful de chimion are o nuanță verzuie și un miros ușor mai înțepător, față de praful de chimen, de culoare maronie și cu miros mai cuminte. Chimionul înlătură indigestia, echilibrează metabolismul, previne deshidratarea, alungă oboseala; uleiul de chimion reduce durerile de dinți.

Ingrediente pentru ciorba de fasole boabe:

  • 350 g fasole boabe
  • 1 ardei capia
  • 1 ceapă mare roșie (sau 2 cepe medii)
  • 1-2 roșii de grădină
  • 3 morcovi tineri
  • 1 păstârnac
  • 1 felie de țelină
  • sare și piper
  • piper boabe
  • cca 3 linguri de ulei
  • 2 crenguțe de cimbru
  • 200 ml suc de roșii
  • tarhon proaspăt
  • 1 linguriță de chimion
  • pătrunjel tocat la servire
  • 1 lingură de cremă de oțet balsamic (opțional)

Mod de preparare:

Se curăță boabele de fasole uscată, se spală bine. Se pun boabele la fiert în apă rece, care le acoperă cu vreo 2-3 degete, se dau în clocot, apoi se scurg. Se repetă datul în clocot de încă două ori, dar de aceste dăți se folosește apă fierbinte deja, ca să se clocotească boabele. Așa, se elimină din substanțele care produc balonarea. După ce se scurge ultima apă, se pune fasolea în oala de ciorbă în care deja fierbe apa. Se adaugă și cimbrul, sarea, câteva boabe de piper, uleiul. Se pune un capac, să nu se evapore toată apa, se fierbe la foc mediu. După circa 1 oră de când fasolea fierbe, se curăță, spală și toacă mărunt legumele: ceapa, ardeiul, roșiile, morcovii, păstârnacul, felia de țelină. Puteți să le dați și prin robotul de bucătărie, mai ales dacă aveți în casă mofturoși care nu vor să vadă prea multe legume în farfurie. Se adaugă legumele mărunțite și lingurița de chimion în oală, se fierbe totul până boabele de fasole sunt moi. În ultimele minute, se toarnă sucul de roșii, care se dă într-un clocot, se gustă și drege de sare și piper.

Aruncați în oală câteva frunze de tarhon, închideți focul și acoperiți cu capac. Dacă doriți, adăugați 1 lingură de cremă de oțet balsamic, care îi dă ciorbei o nuanță vagă de acreală, cât să ungă sufletul. Pătrunjel proaspăt tocat se adaugă direct peste porția din farfurie.