Pentru că prazul are o aromă mai deosebită și un gust ușor picant, merită să-l includem în diverse rețete de preparate cum ar fi și această rețetă de supă cremă de praz cu crutoane de pâine prăjită și condimentată.

Prazul este una dintre legumele cele mai benefice pentru întărirea imunităţii, pe timp de iarnă. Deși face parte din aceeași categorie cu usturoiul și ceapa, prazul este considerat a fi un aliment cu multiple proprietăți benefice organismului, datorită conținutului de hidraţi de carbon, proteine, glucide, lipide, glucoză, fructoză, zaharoză, grăsimi, minerale şi vitamine.

Consumul de praz are rol antiseptic, antiinflamator, expectorant, diuretic, hipogliceminant, tonic şi vasodilatator, favorizează eliminarea toxinelor din organism și lubrifiază pereţii intestinali.

Ingrediente pentru supă cremă de praz

Pentru supa cremă de praz: 4 fire de praz, 1 cartof mare, 1 morcov, 1 rădăcină de țelină, mai mică, 1 rădăcină de păstârnac, 2 litri de apă, 400 ml smântână de gătit cu 35% grăsime, 50 gr unt, 300 gr cremă de bânză, 100 gr parmezan răzuit, sare și piper, nucșoară.

Pentru crutoane de pâine aromate: felii de pâine, ulei de măsline, oregano, usturoi

Mod de preparare

Preparare supă cremă de praz. Mai întâi punem un vas cu apă la fiert. Adăugăm și o linguriță de sare. Curățăm legumele, mai puțin prazul și le tocăm în cuburi, apoi le punem în apa care fierbe. Prazul îl tăiem rondele, după ce-i îndepărtăm primele foi. Îl tragem ușor la tigaie în unt topit până își schimbă culoarea și se înmoaie.

Când legumele sunt bine fierte, îndepărtăm morcovul, pentru a nu influența culoarea supei. Acest procedeu este opțional. Scurgem legumele de supă, adăugăm peste ele prazul tras la tigaie, cu unt cu tot și le procesăm cu ajutorul unui blender, transformându-le într-o pastă consistentă. Adăugăm și smântâna de gătit și mai completăm cu puțină supă, pentru a ajunge la textura dorită.

Punem din nou supa cremă la fiert, doar pentru a se întrepătrunde gusturile și a o condimenta cu sare, piper și nucșoară. La final, după stingerea focului, adăugăm crema de brânză și parmezanul răzuit și amestecăm ușor până acestea se topesc și se omogenizează supa cremă.

Între timp, pregătim felii de pâine prăjită. Punem într-o tigaie ulei de măsline cu usturoi răzuit și puțin oregano și amestecăm ingredientele pentru a-și lăsa aromele. Tăiem pâinea în felii de aproximativ 1 cm grosime. Trecem feliile de pâine prin uleiul aromatizat și le așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptor la 200 de grade pentru 10-15 minute, sau până când pâinea se rumenește bine.

Sursa: Chefi la cuțite

Pașaportul românesc e unul dintre cele mai tari din lume

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp