Rețeta originală pentru Tort Sacher, cea mai cunoscută prăjitură din lume

Rețeta originală pentru Tort Sacher, cea mai cunoscută prăjitură din lume
Zilele trecute am dezvăluit povestea celei mai cunoscute prăjituri din lume, însă azi vă arătăm cum se prepară aceasta. Așa cum scriam, Tortul Sacher a fost inventat de un adolescent.

Istoria tortului Sacher îşi datorează originile unui adolescent, ucenicul bucătar Franz Sacher. Acesta a creat prăjitura pentru oaspeţii cancelarului austriac Klemens von Metternich în anul 1832. Franz Sacher avea doar 16 ani atunci. În ziua dinaintea dineului pentru care trebuiau să gătească, el a ajuns să îl înlocuiască pe bucătarul-şef, care se îmbolnăvise. Puștiul a dat dovadă de o inspiraţie de geniu.

Rețeta de mai jos este preluată de pe: „Gheață de zahăr” de Christoph Wagner/Alexandra Winkler, noua carte de bucate Sacher, conform Wien.info.

Ingrediente pentru Tort Sacher (pentru o formă de tort de 22 – 24 cm)

140 g unt (la temperatura camerei)

110 g zahăr pudră

1/2 păstaie de vanilie (pulpă)

6 gălbenușuri de ou

6 albușuri de ou

130 g de ciocolată de consum

110 g zahăr

140 g făină (fină)

200 g gem de caise

unt și făină (pentru forma de tort)

frișcă (bătută)

Pentru glazură: 200 g zahăr

125 ml apă

150 g ciocolată

Mod de preparare

Într-un castron, bateți untul, zahărul pudră și vanilia până când devine cremos. Adăugați treptat gălbenușurile și continuați să bateți până când amestecul este gros și cremos. Se topește ciocolata la bain-marie. Apoi se încorporează în masă. Se bate albușul până când devine tare, se presară zahărul și se continuă să se bată până când masa este tare și lucioasă. Adăugați-l peste amestecul inițial, cerneți făina și încorporați cu grijă cu o lingură.

Se tapetează cu hârtie de copt fundul unei forme de prăjitură cu clips și se ung pereții formei cu unt. Se cerne puțină făină. Umpleți forma cu amestecul și întindeți-l uniform. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 170 °C timp de 55 – 60 de minute. Lăsați ușa ușor întredeschisă în primele 10 – 15 minute.

Tot în forma de tort, întoarceți tortul cu susul în jos pe un grătar de tort și lăsați-l să se răcească timp de 20 de minute. Deschideți forma și desprindeți hârtia. Puneți forma înapoi pe tort, apoi întoarceți tortul și lăsați-l să se răcească complet în formă. Îndepărtați forma de tort și tăiați tortul în jumătate pe orizontală cu un cuțit ascuțit.

Se încălzește dulceața, se amestecă până se omogenizează și se întinde pe ambele jumătăți de tort, apoi se lipesc părțile. Se întinde gemul pe toată prăjitura și se lasă să se usuce puțin.

Pentru glazură, aduceți apa și zahărul la fierbere, astfel încât să facă bule timp de aproximativ 5 – 6 minute. Se lasă să se răcească puțin. Se topește ciocolata la bain-marie și, amestecând, se adaugă treptat zahărul topit, până când devine o glazură groasă. Turnați rapid glazura ușor caldă peste prăjitură și, cu o spatulă, întindeți glazura uniform pe suprafața prăjiturii. Se lasă să se usuce câteva ore, până când glazura este tare. Se servește cu frișcă bătută.

Sursa foto: Instagram

Recomandarile noastre