Istoria tortului Sacher, o prăjitură creată pentru cancelarul austriac Klemens von Metternich, acum aproape două secole

Istoria tortului Sacher, o prăjitură creată pentru cancelarul austriac Klemens von Metternich, acum aproape două secole
Tortul Sacher sau Sachertorte este o prăjitură de ciocolată cunoscută și apreciată în toată lumea. Aceasta are o vechime de fix 190 de ani.

Istoria tortului Sacher îşi datorează originile unui adolescent, ucenicul bucătar Franz Sacher. Acesta a creat prăjitura pentru oaspeţii cancelarului austriac Klemens von Metternich în anul 1832. Franz Sacher avea doar 16 ani atunci. În ziua dinaintea dineului pentru care trebuiau să gătească, el a ajuns să îl înlocuiască pe bucătarul-şef, care se îmbolnăvise. Puștiul a dat dovadă de o inspiraţie de geniu.

El a copt un blat cu multă ciocolată. L-a tăiat în două, a umplut mijlocul cu dulceață, apoi a acoperit totul cu o glazură de ciocolată. A făcut o prăjitură simplă, dar de mare efect.

Când a fost servit desertul, oaspeţii l-au adorat, iar cancelarul a fost impresionat. Peste ani,  Sachertorte a devenit unul dintre cele mai faimoase şi iubite deserturi de pe planetă.

Istoria tortului Sacher a ajuns în instanță

Eduard Sacher, fiul lui Franz, a perfecţionat reţeta tortului lucrând în laboratoarele Casei Demel, o cofetărie celebră în epocă, localizată în Viena, capitala Austriei. Ulterior a deschis Casa Sacher în 1876 luând cu el şi reţeta tortului şi denumind-o Sachertorte.

A avut loc o bătălie juridică pentru a stabili cine putea să eticheteze tortul lor drept „Tortul Sacher original”. Abia în anul 1963 s-a ajuns la o înţelegere prin care Sacher a primit drepturile asupra etichetei. Cu mențiunea că Demel putea să-şi decoreze torturile cu un sigiliu pe care să scrie „Eduard Sacher Torte”.

Cum se prezintă orioginalul Sachertorte

Așa cum am arătat, tortul Sacher original are două straturi de blat moale de ciocolată care sunt separate de un strat de gem de caise. El este acoperit cu glazură de ciocolată. Adesea, este servit alături de frişcă neîndulcită. Reţeta este un secret bine păzit, deşi tortul în sine este unul dintre cele mai recunoscute din lume. Mai trebuie spus că tortul Sacher este cea mai cunoscută prăjitură cu ciocolată din lume.

Sursa foto: Pixabay

Recomandarile noastre