Rețetă pentru gomboți sau găluște cu prune

Rețetă pentru gomboți sau găluște cu prune
Același desert se prepară și cu alte fructe, de exemplu, cu caise. Dar nimic nu se compară cu prunele. Aroma e unică.

Se spune că rețeta de gomboți sau găluște cu prune ar fi fost inventată de un cofetar maghiar. De aici și numele lor – Szilvás gombóc. Pe scurt, este vorba de bile din aluat cu cartofi, umplute cu fructe (prune) care apoi sunt fierte în apă, scurse și tăvălite printr-un amestec de pesmet și zahăr.

Rețetă pentru gomboți sau găluște cu prune

Ingrediente: 1 kg cartofi fierți, 200 gr făină, 2 ouă (aluat); prune rotunde, fără sâmburi, câte un vârf de linguriță cu zahăr/prună (umplutura); 1 kg pesmet, 250 gr unt, 200 gr zahăr tos, scorțișoară

Preparare. Mai întâi se fierb cartofii și se pasează. Folosim 1 kg pentru rețeta de azi. Se lasă piureul de cartofi la răcit și se amestecă cu făina și 2 ouă. Se omogenizează bine aluatul și se împarte în bucăți de aproximativ 60-80 gr de aluat fiecare, sau în funcție de cât de mari sunt prunele.  Se lasă bucățile de aluat la odihnit timp în care se trage pesmetul la tigaie, în unt topit, iar după ce se răcește, se adaugă zahărul tos și scorțișoara.

Se pune o oală cu apă la fiert. Se adaugă și puțină sare.  Se îndepărtează sâmburii de la prune și se adaugă în interiorul prunelor foarte puțin zahăr, pentru a se forma un sirop delicios, în timpul fierberii. Fiecare prună se înconjoară apoi cu bucățica de aluat. Se formează găluștele cu prune și se fierb aproximativ 15 minute la foc mic, sau până se ridică la suprafață, plus încă 5 minute.

Se scot cu o spumieră și se tăvălesc bine prin amestecul de pesmet cu zahăr și scorțișoară. Se așază într-o tavă, pe hârtie de copt și se mai dau la cuptor pentru 10 minute, la 200 de grade, pentru a se înmuia și prunele din interior.

Sursa: Chefi la cuțite