Simona Ionescu / Redactor Șef

11 ani fără Adrian Păunescu. Ultima poezie, scrisă pe patul de moarte, are o profeție: „Spitalul de Urgenţă, implorându-l”

11 ani fără Adrian Păunescu. Ultima poezie, scrisă pe patul de moarte, are o profeție: „Spitalul de Urgenţă, implorându-l”
Adrian Păunescu a fost un mare poet, prolific și năvalnic. I s-au reproșat odele aduse la adresa lui Nicolae Ceaușescu, dar este lăudat pentru spectacolul-fenomen ”Cenaclul Flacăra”. Marii noștri interpreți și cantautori acolo s-au lansat.

Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet. A debutat la 17 ani, apoi a scris 50 de volume uriașe de poezii. După evenimentele din decembrie 1989, a stat retras doi ani pentru că demonstranții din stradă au vrut să îl linșeze. L-au scuipat, l-au îmbrâncit. Îi reproșau că a scris prea multe laude ”conducătorului iubit” care tocmai fusese înlăturat de la Putere. A murit într-o zi de 5 noimebrie, în 2010. Era bolnav, dar pe patul de spital, Adrian Păunescu a mai scris o poezie, cu o ușurință care nu îi este dată oricui.

„De-aicea, de pe patul de spital / Pe care mă găsesc de vreme lungă,
Consider că e-un gest profund moral / Cuvântul meu la voi să mai ajungă.
Mă monitorizează paznici minimi / Din maxima profesorului grijă,
În jurul obositei mele inimi / Să nu mă mai ajungă nicio schijă.
Aud o ambulanţă revenind / Cu cine ştie ce bolnav aicea,
Alarma mi se pare un colind / Cu care se tratează cicatricea.

Purtaţi-vă de grijă, fraţii mei / Păziţi-vă şi inima, şi gândul,
De nu doriţi să vină anii grei / Spitalul de Urgenţă implorându-l.
Eu vă salut de-a dreptul cordial / De-a dreptul cardiac, precum se ştie,
Recunoscând că patul de spital / Nu-i o alarmă, ci o garanţie.
Vă văd pe toţi mai buni şi mai umani / Eu însumi sunt mai omenos în toate,
Dă-mi, Doamne, viaţă, încă nişte ani / Şi ţării mele minima dreptate!”, a scris poetul, înainte să-și dea ultima suflare.

 

Adrian Păunescu, poet prolific și năvalnic

Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet, politician și creatorul fenomenului cultural ”Cenaclul Flacăra”. Poetul găsea și lansa tineri artiști. După prima prezență pe scena cenaclului, aceștia deveneau vedete ale muzicii folk și rock din țara noastră. El a ”inventat” sintagmele ”generația în blugi” și ”muzică tânără”.

Cenaclul s-a pornit în 1973, an când Adrian Păunescu se afla la conducerea revistei ”Flacăra”. Era printre puținele publicații pentru care românii stăteau la coadă ori o cumpărau pe sub mână.

În 1985, cenaclul a fost interzis după ce cinci tineri au murit în timpul unei busculade produse pe stadionul din Ploiești. Adrian Păunescu a devenit un personaj indezirabil.
Poetul i-a trimis o scrisoare lui Nicolae Ceaușescu. Pentru a îi capta bunăvoința liderului comunist, Adrian Păunescu a scris ”o odă” ce se încheia cu urarea „Să trăiți, Măria Voastră!”. Scrisoarea era însoțită de poezia „Vă mulțumesc – versuri de ecou la Cuvântarea tovarășului Nicolae Ceaușescu din 6 februarie 1986”.

Aproape linșat la Revoluție

Pentru asta și pentru celelalte laude aduse lui Nicolae Ceaușescu, poetul Adrian Păunescu a fost aproape să fie linșat în decembrie 1989. Venise în curtea TVR, să-și exprime sprijinul față de noua putere.

După acest episode, a stat departe de scena publică în următorii doi ani.
A intrat apoi în politică, devenind membru al Partidului Socialist al Muncii condus de Ilie Verdeț, fost premier în epoca Ceaușescu. A intrat apoi in PSD, devenind senator pentru trei mandate.

A revenit periodic în atenția publică în urma unor scandaluri de presă. Unul dintre acestea fiind accidental produs de soția sa în urma caruia au murit trei persoane. Și-a apărat soția, care a primit o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendare.

Andrei Păunescu îi menține vie memoria

Fiul său, Andrei Păunescu continuă munca tatălui său. A revigorat cenaclul și organizează evenimente dedicate lui Adrian Păunescu. „Am trei copii, Ioana, Andrei și Ana Maria. Am publicat peste cincizeci de cărți. Îmi puteti gasi textele în săptămânalul Flacăra lui Adrian Păunescu. Puteți asculta cântece pe care le-am scris împreună cu o seamă de artiști pe cd-urile Cenaclului Flacăra”, se prezenta pe blogul său, în 2008.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre