Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit actrița greacă Irene Papas, devenită celebră cu rolul din „Zorba Grecul”. Ce boală a măcinat-o în ultimii ani

A murit actrița greacă Irene Papas, devenită celebră cu rolul din „Zorba Grecul”. Ce boală a măcinat-o în ultimii ani
Una dintre cele mai talentate  și cântărețe, considerată un simbol al frumuseţii greceşti, a murit, miercuri, la vârstă de 96 de ani. Irene Papas a devenit celebră cu rolul din „Zorba Grecul“.

Cauza decesului nu a fost anunţată, dar sănătatea actriţei era fragilă de mai mult timp. În 2018 s-a anunţat că Irene Papas suferea de Alzheimer de peste cinci ani. De atunci, vedeta a trăit departe de ochii publicului.

Faimoasa actriţă s-a născut în localitatea Chiliomodi, din prefectura Corintia, şi a avut o carieră de peste 50 de ani în lumea artistică. Irene Papas a dobândit recunoaştere internaţională datorită unor filme care au pbținut numeroase premii. Este vorba despre  „Tunurile din Navarone” (1961) şi „Zorba Grecul” (1964), în care a jucat Anthony Quinn.

De-a lungul carierei, Irene Papas a apărut pe ecrane, alături de actori celebri precum Richard Burton, Jon Voigt și Kirk Douglas. Pentru cariera sa excepțională, actrița a primit numeroase premii internaționale, printre care trofeul pentru Cea mai bună actriţă, în 1961 la Festivalul de Film de la Berlin, şi un Leu de Aur la Veneţia în 2009, pentru întreaga carieră.

Un palmares excepțional

Actriţa şi cântăreaţa Irene Papas a transpus pe marele ecran tragediile antice greceşti, prin personajele Elena din „The Troyan Women” (1969, regia Michael Cacoyannis), unde a jucat împreună cu Katharine Hepburn, şi Clitemnestra în „Iphigenia” (1977, regia Michael Cacoyannis). A interpretat rolul Catherinei de Aragon în „Anne of a Thousand Days” (1969, regia Charles Jarrott) alături de Richard Burton şi Genevieve Bujold.

 

În 1967, dictatura militară instalată la putere în Grecia a trimis-o pe Irene Papas în exil. A locuit în Italia şi SUA, la New York, până în 1974, când s-a reîntors în ţara natală.

În filmografia actriţei mai figurează titluri remarcabile, precum „Il Disertore” (1983), „The Assisi Underground” (1984), „Into the Night” (1985), „High Season” (1987), „Sweet Country” (1987), „Cronaca di una morte annunciata” (1987), „Le banquet” (1989), „Island” (1989), „Lettera Da Parigi” (1992), „Pano, kato ke plagios” (1993), „Jacob” (1994), „Party” (1996), „Inquietude” (1998), „Yerma” (1998), „The Odyssey” (1997), „Captain Corelli’s Mandolin” (2001), potrivit site-ului https://www.cinemagia.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre