Simona Ionescu / Redactor Șef

Care a fost legătura dintre poetul Lucian Avramescu și Loredana Groza. Istoria unui proces

Care a fost legătura dintre poetul Lucian Avramescu și Loredana Groza. Istoria unui proces
Lucian Avramescu a scris mii de poezii, tot atâtea articole și multe cărți. Românii au rămas în minte și în suflet cu o singură poezie din noianul celor scrise de omul care s-a stins acum în imperiul său cultural de la Sângeru.

Poezia lui Lucian Avramescu – „Bună seara, iubito!” a intrat în patrimoniul nostru muzical datorită interpretării excepționale a Loredanei Groza, cu aportul la fel de excepțional al maestrului Ion Caramitru.

De obicei, românii nu știu cine este autorul versurilor unor cântece pe care le fredonează sau pe care dansează. De data aceasta, la fel cum se întâmplă și cu versurile scrise de Adrian Păunescu, numele poetului Lucian Avramescu este cunoscut și și-a primit aprecierea publicului. Melodia, însă, a avut și ea istoria ei, independent de dragostea cu care Lucian Avramescu a scris superbele versuri și le-a oferit spre a fi puse pe note compozitorului Adrian Enescu.

Bună seara, iubito!

Bună seara, iubito, te aştept ca din cer
Să-mi aduci continente de palid mister
Cu acest tren personal şi stingher
Bună seara, iubito, te aştept ca din cer.

Bună seara, iubito, pot să-ţi spun prin cuvinte
Că puţine mai sunt pe pamânt lucruri sfinte
Că intră iubiri prematur în morminte
Bună seara, iubito, pot să-ţi spun prin cuvinte.

Bună seara, iubito, sunt destui care vor
Să pună la uşa iubirii noastre zăvor,
Să pună lacăt cuvântului dor,
Bună seara iubito, sunt destui care vor.

Bună seara, iubito, te aştept ca şi când
Numai dragostea noastră ar fi pe pământ
Mai presus de căderi, de măriri, de cuvânt
Bună seara, iubito, te aştept ca şi când.

Un proces care a dezbinat, o perioadă, doi mari artiști

Când Ion Caramitru a murit, Loredana Groza a publicat pe Facebook versurile cunoscutului cântec lansat în 1988, compus de Adrian Enescu, pe textul lui Lucian Avramescu:

„Bună seara, iubite! Te aştept ca din cer, Să-mi aduci continente de palid mister… Adio, maestre Ion Caramitru!”.

Până acum, pentru plecarea poetului care le-a adus celebritatea, Loredana nu a avut niciun mesaj făcut public. Probabil că nu a aflat sau că este prinsă în alte activități. Cu siguranță, însă, că îi va aduce un omagiu la un moment dat.

Versurile lui Lucian Avramescu au creat și un conflict

Pentru versurile rostite de Ion Caramitru în timp ce Loredana cântă, cei doi mari artiști s-au judecat timp de 5 ani. În 2009, când actorul ne-a dezvăluit că a deschis proces împotriva Loredanei, informația a fost șocantă. I-am înțeles însă poziția, omul avea dreptate.

Actorul solicita despăgubiri pentru că nu i s-a cerut acordul pentru includerea piesei pe albumul Loredanei Groza, scos în anul 2007.

Ion Caramitru a spus că a cerut instanței despăgubiri. Era vorba de două case de producţie și de Loredana. A cerut daune de 40.000 de lei  (circa 10.000 de euro, la acea vreme) pentru folosirea vocii sale în piesa „Bună seara, iubito!“, fără să i se fi cerut acordul și fără să fie plătit pentru prestația sa. El ar fi beneficiat de încasarea drepturilor de autor de-a lungul timpului, cât se va difuza melodia.

Lucian Avramescu, autorul versurilor, nu a intrat în această horă.

Procesul a început în anul 2009 și s-a încheiat în 2014. Casele de producție nu au vrut să cedeze. Actorul a susţinut în instanțe că a fost prejudiciat atunci când numele său a apărut pe coperta CD-ului. Și că această piesă a avut un succes imediat, chiar de la lansare, „fiind şi astăzi un reper al muzicii uşoare româneşti, un cântec uşor de recunoscut de generaţii”. Ion Caramitru a câștigat procesul, dar judecătorii au decis că Loredana va împărţi cu Ion Caramitru drepturile de autor pentru piesa ,,Bună seara, iubito!”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre