Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum a devenit milionară purtătoarea de cuvânt a Casei Regale din România

Cum a devenit milionară purtătoarea de cuvânt a Casei Regale din România
Când Regele Mihai a încercat să revină în țară, după 1989, românii au aflat povestea impresionantă a purtătoarei de cuvânt a Casei Regale, Simina Mezincescu.  Acum împlinește 92 de ani și este milionară în euro.

Simina Mezincescu a fost, timp de 25 de ani, șefa de protocol al Casei Majestății Sale Regelui Mihai al României. O doamnă drăguță și elegantă, de 64 de ani, care timp de 25 de ani ne spunea ce mai face Regele Mihai. Cei mai mulți români nu știau povestea tristă a acestei doamne.

Cum a devenit milionară Simina Mezincescu

Simina Mezincescu a împlinit 92 de ani pe 4 noiembrie. A fost o femeie curajoasă și demnă. A fost campioană de curse automobile din România antebelică, dar și o deținută politică încarcerată între 1959 și 1963, din cauza prieteniei sale cu filosoful Constantin Noica. După 1989,  a fost șefă de protocol a Casei Regale a României.

 

În 1963, comuniștii au eliberat-o pe Simina Mezincescu și i-au restituit vila din strada Berthelot (în centrul Capitalei, lângă Sala Palatului). Cinci ani mai târziu, Simina Mezincescu părăsește legal România, în urma intervenției lui Henri Coandă, marele inventator român.

Întoarsă în România după 1989, găzduiește pe prințesa Margareta în vila din strada Berthelot la prima vizită în țară a perechii regale (însoțită de cele două fete) din decembrie 1990, vizită de doar câteva ore, în timp ce Regele Mihai și Regina Ana au fost expulzați la ordinul președintelui Ion Iliescu.

În anii următori, Siminei Mezincescu i-a fost retrocedată o moșie la Popești-Leordeni, pe care a vândut-o în 2010 pentru suma de 12 milioane de euro.

Simina Mezincescu a împlinit 92 de ani

”Doamna Simina Mezincescu, fosta șefă de protocol a Regelui Mihai, împlinește astăzi 92 de ani!  S-a născut în familia Caracaș, familie de aromâni, cu câteva generații de medici. Mama, Saṣa, era o Costa-Foru, (familie care a dat primul rector al Universității din București) de asemenea neam de aromâni. A fost campioană de curse de automobile din România interbelică. După arestarea tatălui în 1948, la 31 de ani este arestată în lotul Noica – Dinu Pillat și încarcerată între 1959 și 1963, la închisoarea din Miercurea Ciuc, unde a împărțit celula cu soția lui Ion Mihalache.

În 1968 Simina Mezincescu a părăsește legal România pentru a participa la o cursă de automobile în Franța, în urma intervenției lui Henri Coandă la Nicolae Ceaușescu. Revine în România în 1989 unde, timp de 25 de ani este șefa de protocol al Casei Majestății Sale Regelui Mihai al României.

Dramaticele încercări trăite nu i-au alterat credința. Cu seninătate, acum câțiva ani, făcea această mărturisire:  «Pe mine Dumnezeu m-a favorizat. Dacă nu mi-a dat mari calități, nu mi-a dat nici mari defecte. Nu pot admite ideea de răzbunare sau de ură. Cu asta am un pașaport pentru fericire». La mulți ani doamnă Simina Mezincescu!”, scrie Marilena Rotaru, fost realizator de forță al TVR.


„Dosarele OZN desecretizate”. Postul HISTORY transmite, în exclusivitate, seria de documentare

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre