Cumpenele vieții au marcat-o atât de tare pe artistă încât a fugit în lume, destinul crud al Aurei Urziceanu fiind unul care nu poate fi lăsat uitării. Dezamăgită profund de compatrioții ei, după decenii trăite peste Ocean, a decis să renunțe inclusiv la cetățenia română.
Apreciata artistă s-a născut la 14 decembrie 1946, în București, într-o familie de muzicieni. Ea a început să studieze vioara cu tatăl ei, Nelu Urziceanu, fost violonist în Orchestra Națională Radio și profesor de vioară. Visa, pe atunci, să devină balerină, însă un accident nefast i-a schimbat viața. În bine, totuși.
Ea a fost lovită de o bicicletă, gamba de la piciorul stâng având mult de suferit. Medicul curant i-a recomandat să renunțe la dans. „Am plâns, dar mi-a trecut. Apoi, m-am trezit cântând”, a afirmat artista. Avea numai opt ani când își dorea să cânte ca solist vocal. Visul avea să i se împlinească curând.
A cântat la 13 ani (1958) la Televiziunea Română, piesa „Vreau să cânt și eu la televizor” și i-a încremenit de uimire pe toți muzicienii vremii. A urmat apoi un recital la Festivalul de la Mamaia, pe când avea doar 17 ani. după acest moment cariera ei a fost fulminantă.
„Nimeni nu știan că nu mi-a arătat niciodată nimic”
Aura Urziceanu a cântat peste tot în lume, inclusiv pe scena de la Carnegie Hall din New York, cu orchestra legendarului Duke Ellington. A cântat și cu celebra Ella Fitzgerald și cu cei mai mari interpreți americani de jazz. Într-un interviu mai vechi, artista și-a amintit cum a descoperit-o pe Ella. A fost propria descoperire că ea însăși nu e altceva decât o interpretă de jaz. Era adolescentă atunci. Cornel Chiriac a invitat-o la radio. „Când mi-a pus câteva melodii de-ale Ellei Fitzgerald, am zis: ‘Vai de mine! Cântă la fel ca mine!’”, și-a amintit Aura Urziceanu.
Vocea ei era perfectă, iar talentul nelimitat. Aura Urziceanu mărturisea că, deși a fost eleva Floricăi Orașcu, la Școala Populară de Artă, nu a avut ce să învețe de la profesoara sa. „Ea a învățat de la mine, nu eu de la ea. Nimeni nu știa și nici ea n-a spus nimănui că nu mi-a arătat niciodată nimic, că n-a avut pur și simplu ce să-mi arate”, a mai declarat într-un interviu marea artistă.
Peste tot unde a cântat a avut succes enorm, atât la public, cât și la critici. A fost și este considerată un artist dotat cu un excepțional simț al improvizației de jazz.
„Vândută” de mamă, pe 10 bani
Vedeta a povestit, în trecut, că a fost „binecuvântată”. Ea a avut o soră, Nuța, care a murit la doar un an și jumătate. Materializând o credință populară, de teamă că ar putea să o piardă și pe Aura, mama sa a luat-o în brațe și a scos-o afară, pe fereastra casei, pentru a o „vinde” pe 10 bani. „Astfel am fost eu binecuvântată”, a afirmat marea artistă a muzicii jazz pentru Revista Tango, în anul 2009.
Și tot atunci a povestit cum a învățat să cânte la vioară. „Tatăl nostru era foarte strict cu noi. În casă nu se asculta decât muzică clasică. Am avut o copilărie strictă. Pe la 8-10 ani mă vedea tata în oglindă, aranjându-mi părul, și-mi spunea: „Nu, nu! Lasă părul! Treci la vioară”. Normal că nu-mi convenea”, a mai spus Aura Urziceanu pentru sursa citată.
Destinul crud al Aurei Urziceanu: văduvă și îndepărtată de propria țară
Acum mai bine de 40 de ani, artista a fugit în Canada. Ea a fost căsătorită cu un renumit toboșar, Ron Rully, care a decedat în 2015, la scurt timp după ce Aura Urziceanu s-a mutat definitiv în Toronto. Cei doi au avut împreună un băiat, pe Elia Christopher Rully, care este şi el muzician. A moștenit harul mamei sale. Mutat la Londra, unde produce muzică electronică și cântă, acesta e foarte apreciat. Un jurnalist al publicației The Guardian a spus despre el într-o recenzie că are „voce de ciocolată”. De asemenea, cronicile Radio BBC i-au fost mai mult decât favorabile.
Nu avea cum să fie altfel. În timp ce era însărcinată cu el, Aura Urziceanu a cântat încontinuu. A urcat pe scenă inclusiv cu trei zile înainte de a naște. „Eram purcel, nu mă mai încăpeau hainele. Mă îngrășasem foarte mult și nu se găseau haine de gravidă atât de mari. Și mi-am cumpărat, la un moment dat, un neglije mare, vaporos, superb, plisat de sus până jos, roșu. Când l-am pus pe mine arăta ca o rochie. Mi-am asortat niște mărgele și cercei la el, așa am cântat”, a explicat marea artistă.
De ce a renunțat Aura Urziceanu la cețățenia română
Chiar dacă s-a stabilit în străinătate, Aura Urziceanu a revenit de mai multe ori în România, iar în anul 2004 a făcut parte din juriul festivalului „Cerbul de Aur“. În noiembrie 2018, Aura Urziceanu a participat și la Festivalul RadiRo, la Muzeul Naţional de Artă al României, unde a urcat pe scenă alături de Big Band-ul Radio.
Ea chiar a vrut să se întoarcă în România, dar fără succes. Piedicile au venit tocmai din parte autorităților. În plus lumea vorbea tot mai mult despre așa-zise origini rome. Învinsă de supărare, Aura Urziceanu a luat o decizie radicală și a renunţat la cetăţenia română. În 2014, a transmis o scrisoare deschisă în care argumenta motivele pentru care a plecat din țară (în 2010) și a renunțat la cetățenia română.
„Păcat că în toți acești mulți, mulți ani petrecuți aici la superlativ, nu mi-am pierdut din simțământul de român. Mi-ar fi prins atât de bine și m-ar fi scutit de dezamăgirea, ruptul sufletului, nervii și îmbolnăvirea sufletească pe care am suferit-o și cu care am plecat din România. După cinci ani de urâțenii, răutăți și așa cum mi s-au înfățișat românii în majoritate, nu-mi dau nici cea mai mică portiță de a-i înțelege, admite… dimpotrivă!
Sunt goi, fără conștiință, fără suflet, fără educație. Sunt 97-98% răi la suflet, invidioși, urâți, demenți și de o lașitate josnică! Sunt foarte periculoși, că te aduc în stare să-i vânezi și să-i împuști! Nu mă recunosc sub nicio formă prin defectele lor … și sunt plini. Tocmai de aceea renunț la cetățenia română!”, a precizat artista pe blogul personal”, a scris Aura Urziceanu, după care a închis blogul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook