A fost o figură cu totul aparte a țării și prima femeie admisă în Academia Română. Care e incredibila ei poveste de viață.
Ea este prima femeie admisă în Academia Română. Face parte din marea familie a Brâncovenilor
Pe numele ei de fată Ana Brâncoveanu, contesta Anna Elisabeth de Noailles s-a născut pe 15 noiembrie 1876 și a fost fiica lui Grigore Brâncoveanu și a Ralucăi Musuruș, membră a marii familii a Brâncovenilor. Încă din copilărie, aceasta a avut parte de o educație aleasă, iar extraordinarul său talent a făcut ca la doar 13 ani fetița să-și publice primele versuri.
Prima femeie comandor a Legiunii de Onoare
De altfel, Anna a devenit celebră în lumea literară a Parisului după ce și-a publicat cele dintâi poezii. Debutul său s-a produs în anul 1899, cu volumul intitulat La coeur innombrable. Volumul a fost un succes enorm pentru tânără, care la scurt timp a devenit membru al Academiei Belgiene. Apoi membru al Academiei Franceze. Și tot francezii i-au făcut cinstea să o aleagă prima femeie comandor a Legiunii de Onoare.
Admirată de Jean Cocteau
Căsătorită cu Mathieu de Noailles, aceasta a devenit contesă, fiind admirată de-a lungul vieții de mari personalități precum Jean Cocteau, „copilul teribil” al cinematografiei franceze. Dar și de Pierre Loți, casa celui din urmă devenind la scurt timp după întâlnirea celor doi cel mai mare salon literar din Paris. Mai mult decât atât, contesa Anne a avut un mare fan în persoana lui Nicolae Iorga, acesta pledând pentru recunoașterea sa ca scriitor în România.
Datorită insistențelor sale, Anna de Noailles a devenit în iunie 1925 prima femeie care a fost admisă în Academia Română. Ea a fost urmată de Elena Văcărescu, însăși verișoara contesei. Din păcate, contesa a trecut la cele veșnice la doar 57 de ani, fiind înmormântată în cavoul familiei Bibescu, alături de verișoara sa, Martha.
Sursă foto: comtessedenoailles.blogspot.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook