Mereu dichisit și aranjat, Florin Piersic a fost tare mândru de podoaba sa capilară blondă în tinerețe. Odată cu trecerea anilor tinereții, șuvițele blonde și-au pierdut culoarea și strălucirea și au încărunțit. Ani la rând, mulți, celebrul actor și-a vopsit părul, blond, pentru a păstra aparența. Nu de puține ori a fost luat la index pentru asta. „Arătam grozav de bine. Îmi place să mă văd în filmele vechi, în Harap Alb, în altele, când mă văd îmi vine să mă pup pe ecran, dar mi-e frică să nu mă curentez”, a spus actorul într-un interviu, la Pro TV.
Acum câțiva ani însă, vedeta a decis să renunțe la serviciile coaforului. Își poartă părul cărunt, natural. Nu a renunțat însă la frizura sa, aceeași pe care a etalat-o de-a lungul întregii sale cariere teatrale și cinematografice întinse pe decenii. Într-o imagine distribuită pe rețelele sociale de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, Florin Piersic arată foarte fresh, grizonat și bronzat.
„Cariera uluitoare a sărbătoritului zilei mă îndeamnă să afirm că Florin Piersic nu este doar actorul carismatic, iubit de public, ci, prin complexitatea personalității sale, o reală instituție. Pentru tot ceea ce sunteți și ați făcut pentru cultura română, vă urez sănătate, liniște și gânduri bune, Maestre! La Mulți Ani!”, a postat ministrul Culturii cu ocazia aniversării marelui actor. Vineri, 27 ianuarie, Florin Piersic a împlinit venerabila vârstă de 87 de ani.
A intrat la facultate cu nota 10
Florin Piersic s-a născut pe 27 ianuarie 1936 în Cluj, al doilea copil al lui Ștefan și Vera Piersic, doi bucovineni. Sora sa a murit la vârsta de 15 ani. Piersic a absolvit Liceul de băieți Nr. 3 din Cluj. Iar apoi a urmat cursurile la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC, astăzi UNATC). După ce a recitat o poezie, a intrat la facultate cu nota 10, a mărturisit el în interviuri.
„Dacă eu nu m-aș fi făcut actor, eram ori medic veterinar, ori preot. Puteam să fiu preot, da, că mi-a plăcut. Aș fi dorit să fiu preot, dar am spus o poezie.. e prea mult de povestit. Și datorită acestei poezii, am dat la Institutul de Teatru din București și cinematografie și am reușit cu 10 atunci. Și așa am făcut eu facultatea”, a spus celebrul actor.
Peste 1.000 de spectacole, zeci de rolul epocale
Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București cu rolul „Richard”, în melodrama „Discipolul diavolului”. Au urmat zeci de roluri memorabile în spectacole, precum: „Tragedia Optimistă”, „Oameni și șoareci”, „Orfeu în Infern”.
„Cea mai mare realizare? Nu am avut nicio mare realizare. Am avut roluri pe care le-am iubit foarte tare. Rolul pe care l-am iubit cel mai tare a fost spectacolul „Oameni și șoareci”, a lui Steinbeck”. L-am jucat ani și ani de zile, peste tot în România și afară în străinătate, la Viena, Belgrad, Budapesta, Moscova, unde l-am jucat și am avut un succes extraordinar”, a dezvăluit în același interviu, celebrul actor.
Florin Piersic este cunoscut și datorită filmelor în care a apărut. A debutat cu rolul „Tănase” în filmul „Ciulinii Bărăganului”, după care s-a remarcat drept „Harap-Alb” în filmul „De-aș fi Harap Alb”. Rolul care i-a adus celebritatea a fost „Mărgelatu”, în filmele: „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Marele Bucureștilor”, „Masca de argint”, „Colierul de Turcoaze” și „Rolul care se plătește”.
Toate filmele din seria „Mărgelatu” sunt de mare succes si azi. Televiziunile le difuzează constant, în timp ce pe YouTube, unde, de asemenea sunt disponibile, filmele au sute de mii și milioane de vizualizări.
Decorat pentru merite deosebite în teatru
În 1967, Florin Piersic a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. Ar mai fi de amintit că la vârsta de 70 de ani, marele actor a apărut în telenovela românească „Lacrimi de iubire”.
La 80 de ani, Florin Piersic a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de ofițer, pentru contribuția sa în teatrul și cinematografia românească.
Din 2021, după aproape doi ani de absență din teatru, Florin Piersic a revenit pe scenă cu spectacolul „Străini în noapte”, în regia lui Radu Beligan, care se joacă cu mare succes pe toate scenele României.
Viață amoroasă intensă: trei neveste și doi copii
Cu o alură de june prim și un chip fermecător, Florin Piersic a avut multe relațiile cu femei celebre din teatrul românesc. Pe trei le-a luat de neveste. Prima soția a lui Florin Piersic a fost Tatiana Iekel, pe care a cunoscut-o la Paris în 1958 și cu care s-a însurat în 1960. Ea e mama lui Florin Piersic Jr.
După 16 ani, în 1974 au divorțat. La câteva luni, celebrul actor a cunoscut-o, într-un autobuz, pe Anna Szeles și a fost dragoste la prima vedere. S-au căsătorit în 1975, au împreună un băiat, Daniel. Au divorțat în 1985. După divorț, Florin Piersic s-a stabilit în Ungaria. În 1993, Florin Piersic s-a căsătorit cu contabila Anna Torok, pe care o cunoștea din 1986, iar aceasta îi e soție și azi. Anul trecut recunoștea, mai în glumă, mai în serios, că a ajuns la vârsta la care „mă țin de femei să nu cad”.
CINEMARATON, singura televiziune de filme românești, îl aniversează timp de 3 zile pe maestrul Florin Piersic
Cu o viață de film, dedicată în mare parte filmului, Florin Piersic împlinește astăzi, 27 ianuarie, 87 de ani. Pentru a marca ziua sa de naștere și pentru a bucura mii de români, CINEMARATON a pregătit un maraton de 3 zile dedicat lui Piersic.
De astăzi 27 ianuarie până duminică, CINEMARATON va difuza peste 60 de ore nonstop cu cineinterviuri și filme în care vă veți reîntîlni cu personajele cărora marele nostru actor le-a dat nemurirea: Harap-Alb, Pintea, Anghel Șaptecai sau Mărgelatu.
Pentru iubitorii filmului românesc și ai celui care ne încânta ori de câte ori îl vedem, CINEMARATON a pregătit spre difuzare și celebrele producții EU, TU ȘI OVIDIU – un film de Geo Saizescu (Vineri, ora 22.15), PARAȘUTIȘTII – un film de Dinu Cocea (Sâmbătă, ora 21.45) și ELIXIRUL TINEREȚII – un film de Gheorghe Naghi (Duminică, ora 13.15).
Redacția Rețete și Vedete îi urează marelui actor Multă sănătate cât mai mulți ani, ca să ne mai bucure cu pofta lui de a juca și de a ne povesti lucruri frumoase!
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook