Simona Ionescu / Redactor Șef

Genialul Mozart și ce a îndrăznit să-i facă unei femei. E un fapt istoric, puțin știut

Genialul Mozart și ce a îndrăznit să-i facă unei femei. E un fapt istoric, puțin știut
Despre genialul Mozart știe toată lumea, de la compozițiile lui, până la detalii din viața sa. Cu o muzică ce ne încântă de sute de ani, suntem obișnuiți, iar nu puțini sunt părinții care le pun copiilor încă de mici bucăți din concertele lui, pentru a-i face și pe aceștia "geniali". Despre restul poveștii, știe însă puțină lume, deși ea este documentată istoric.

Mozart nu a fost singur la părinți, iar sora sa, despre care se știu puține lucruri, a fost, la rândul ei, o compozitoare genială. Este un fapt dovedit că genialul Mozart și-a asumat și compozițiile acestei surori (unele dintre ele), într-o epocă în care femeilor nu le era permis să aibă o carieră. Vă invităm așadar să descoperiți viața fascinantă a Mariei Anna Mozart, compozitoarea deschizătoare de drumuri din familia Mozart. Maria Anna s-a născut pe 30 iulie 1751, în Salzburg, Austria. Ea era sora mai mare a lui Wolfgang Amadeus, care a venit pe lume cinci ani mai târziu, pe 27 ianuarie 1756.

La fel ca faimosul ei frate, Wolfgang Amadeus, Maria Anna a fost un copil-minune. Talentul ei muzical s-a văzut încă de când era foarte mică și, ani la rând, a impresionat publicul cu talentul său remarcabil. Tatăl lor, Leopold Mozart, a învățat-o să cânte la clavecin încă de la vârsta de 8 ani.

Genialul Mozart și-a asumat și compozițiile unei femei: un fapt istoric
Sora lui Mozart a fost considerată, în copilărie, un geniu al muzicii

De multe ori, Wolfgang, care avea doar 3 ani, o însoțea în timp ce ea repeta, iar Maria Anna a fost astfel prima care l-a inițiat, arătându-i cum să apese clapele și cum să-și cultive talentul muzical și pasiunea. Fratele a urmat exemplul surorii sale mai mari. La vârsta de 11 ani, Maria Anna Mozart era considerată un copil genial. Era invitată să susțină concerte în cele mai mari curți ale Europei, alături de fratele ei, demonstrându-și tehnica excepțională la clavecin și la pian.

Fata era considerată o atracție culturală a epocii, o vedetă timpurie, dacă am compara cu ceea ce se întâmplă azi. Profitând de oportunitate, tatăl lor i-a dus într-un turneu fulger prin Europa, unde ambii au fost lăudați și admirați. Publicul o descria pe Maria Anna ca fiind „virtuoasă” și „un geniu” al muzicii. Fata era cunoscută pentru faptul că interpreta cele mai dificile compoziții ale familiei cu o precizie și cu o măiestrie deosebite.

La adolescență, surorii geniale a lui Mozart i s-a interzis să mai cânte în public

Însă, pe măsură ce înainta în vârstă, provocările societății din secolul al XVIII-lea au început să o apese. În timp ce cariera lui Wolfgang înflorea, oportunitățile Mariei Anna scădeau. În epocă, nu era ceva firesc ca o femeie seriosă, de familie bună, să aibă propria carieră artistică. Femeia trebuia să aibă o familie, să facă copii, să țină casa. Eventual, putea profesa anumite meserii considerate acceptabile – de exemplu, ca profesoară sau învățătoare.

Genialul Mozart și-a asumat și compozițiile unei femei: un fapt istoric
Mozart împreună cu sora sa Maria Anna și tatăl Leopold – Tablou de Johann Nepomuk della Croce, 1780

Orice abatere de la această conduită era considerată frivolă, dezonorantă, inacceptabilă în societate. Cât timp Maria Anna a fost mică, concertele nu constituiau o problemă. Însă, odată intrată în adolescență, cu perspectiva mariajului în față (care, în acea epocă, se întâmpla în mod uzual în jurul vârstei de 14 ani în cazul fetelor), ea nu a mai putut fi lăsată să cânte.

Mozart și-a asumat și compozițiile surorii sale

Așteptările sociale o limitau pe sora lui Mozart. Femeile aveau rareori posibilitatea de a-și urma cariere muzicale ca compozitoare sau interprete. În ciuda acestor obstacole, Maria Anna a continuat să compună muzică în adolescență, deși, din păcate, niciuna dintre lucrările ei nu a supraviețuit până în zilele noastre.

Totuși, talentul ei nu a rămas neobservat de familia sa. Îi trimitea fratelui compozițiile sale. Wolfgang i-a scris într-o scrisoare apreciind una dintre compozițiile ei, numind-o „frumoasă” și exprimându-și dorința de a o revendica ca fiind a lui, tocmai pentru a o salva de ignorare și pentru a o face publică. Ea a fost de acord.

Căsătorită cu un magistrat, pentru a-i face tatălui pe plac, deși iubea un căpitan, Maruie Anne Mozart a trăit o vreme la țară, la 30 de kilometri de orașul natal. A avut trei copii cu soțul ei, dar a crescut încă cinci, proveniți din căsătoriile anterioare ale acestuia. După ce a rămas văduvă, mutată înapoi în Salzburg, a trebuit să muncească, devenind profesoară de muzică.  Astfel ea a continuat să împărtășească pasiunea pentru muzică cu elevii ei. Ultima dată când a cântat în public a fost în 1783, în mod excepțional, alături de fratele ei Wolfgang.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre