Marele pianist Dan Grigore a împlinit astăzi, pe 6 August, vârsta de 81 de ani. Pianistul, profesorul, eseistul, omul de radio şi televiziune este pasionat de muzică încă de la vârsta de 3 ani, iar prima piesă pe care a învățat-o era caz de pușcărie pe vremuri. Pe marele pianist, Mihail Jora îl numea „un talent excepțional”, iar Sergiu Celibidache îl prezenta ca fiind „printre cei mai mari din lume”.
Dan Grigore a copilărit în Drumul Sării, pe vremea aceea fiind recunoscut drept un cartier locuinţe ieftine făcute pentru ofiţeri. Tatăl său a fost pilot, profesor de aviaţie şi ofiţer, însă talentul l-a moștenit de la mama sa, care era înzestrată cu un talent deosebit în acest sens.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Mama sa l-a învățat tainele pianului
Micuțul Dan Grigore a descoperit pianul la 3 ani și nici nu bănuia pe vremea aceea unde va ajunge peste ani. Mama sa însă a fost cea care i-a recunoscut talentul, astfel că a început sa îl învețe.
„Am început cumva singur. Văzând că ce se aude este coerent şi frumos, mama a intervenit. Dar primele au fost un fel de compoziţii. Era, de exemplu, un vals doar pe clape albe, ca să fie mai uşor, probabil. Nu ştiam mare lucru, dar m-am jucat mult cu pianul, care nu era pentru mine decât o mare jucărie, şi compoziţiile au continuat”, povestea la un moment dat pianistul.
Prima piesă învățată a fost Imnul Regal
Când Grigore avea 4 ani, mama lui a început să îl învețe notele. Pianistul a dezvăluit acum ceva vreme că prima piesă pe care a învățat-o a fost Imnul Regal, dar mama lui i-a interzis să o cânte, căci era caz de pușcărie.
„Şi de-abia pe la 4 ani a început să mă înveţe mama notele. Pe grătarul de la baie cu vârful piciorului: «Aici e fa, aici e mi» şi m-a învăţat Imnul Regal. De-abia învăţat, Imnul Regal a devenit caduc (n.r. care cade), pentru că oficial nu mai existam ca regat. Şi atunci mama, după ce m-a învăţat, mi-a spus să nu îl cânt niciodată, «că-i nenorocire, facem puşcărie pentru asta»!”, mai povestea Dan Grigore.
Imnul pe care nu îl mai știe nimeni
Imnul Regal, care a fost folosit din 1884 și până la căderea regatului, în decembrie 1947, este cunoscut și sub denumirea de „Trăiască Regele!”, după cuvintele cu care începe prima strofă.
„Trăiască Regele
În pace și onor
De țară iubitor
Și-apărător de țară.
Fie Domn glorios
Fie peste noi,
Fie-n veci norocos
În război, război.
O! Doamne Sfinte,
Ceresc părinte,
Susține cu a Ta mână
Coroana Română!
Trăiască Patria
Cât soarele ceresc,
Rai vesel pământesc
Cu mare, falnic nume.
Fie-n veci el ferit
De nevoi,
Fie-n veci locuit
De eroi, eroi.
O! Doamne Sfinte,
Ceresc Părinte,
Întinde a Ta mână
Pe Țara Română!”
Chiar dacă monarhia română a fost desființată în decembrie 1947, atât Familia Regală, cât și simpatizanții monarhiei utilizează frecvent acest imn, cu ocazia sărbătorilor și a evenimentelor naționale oficiale.
Dan Grigore a concertat pe marile scene ale lumii
Debutul oficial al lui Dan Grigore pe o scenă de concerte a avut loc la vârsta de 14 ani, la Sala Dalles, în 16 decembrie 1957, într-un concert integral cu muzică de George Enescu, cu marii solişti ai epocii. Ulterior, în anul 1961, a avut loc debutul său pe scena Ateneului, în cadrul unui recital în care a cântat un evantai de stiluri, de la Bach până la Jora, trecând prin Mozart, un repertoriu pe care i l-a ales profesoara Florica Musicescu.
După anul 1989, cariera lui Dan Grigore a cunoscut un punct de cotitură. După ce a scăpat de restricţiile la care era supus în comunism, artistul a concertat pe marile scene ale lumii, alături de orchestre de renume, una dintre cele mai importante colaborări fiind cea cu Orchestra Filarmonicii din München condusă de Sergiu Celibidache.
Soția Margareta i-a fost alături toată viața
Pe plan personal, Dan Grigore a fost norocos. Soția sa, Margareta, este cea care a fost alături de el toată viața și este și acum. Anul trecut, maestrul povestea că, deși soția l-a pus la dietă, este fericit. Cuplul pleacă des în mici excursii prin București și împrejurimi și se bucură de o bătrânețe liniștită.
„După ce ne cafelim și ne luăm micul dejun (care e din ce în ce mai mic, fiindcă mă ține Marga, soția mea, la dietă), plecăm în mici excursii, de unii singuri, prin București și împrejurimi. (…) Ieșiri care se sfârșesc spre seară, când ne întoarcem de unde-am plecat. Nu există ceva care să înlocuiască în totalitate bucuria de a fi în lume, cu prietenii, dar excursiile astea ne fac bine”, povestea Dan Grigore.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook