Simona Ionescu / Redactor Șef

George Coșbuc, într-o ipostază neștiută de nimeni până acum. Fotografie tulburătoare

George Coșbuc, într-o ipostază neștiută de nimeni până acum. Fotografie tulburătoare
În Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, în fondul „Anton Coșbuc” a fost găsită o fotografie extrem de rară cu poetul George Coșbuc, alături de Armata Română.

Momentul a fost impresionant pentru șefa arhivelor din Bistrița, care a dat un mesaj pe facebook, apreciat de toți internauții: „De aceea iubesc eu meseria asta”.

De asemenea, cei de la Arhivele Naționale Bistrița Năsăud au readus publicului din România și un text scris de George Coșbuc în „Războiul nostru pentru neatârnare”.

„Povestirea mea nu va fi un izvor pentru istorie; să dea Dumnezeu să fie ceea ce am voit eu: un material de exploatat pentru poeții neamului nostru și pentru pictori.

George Cosbuc si armata română. Fotografie rară

Pentru tărani să fie o carte cu pilde, din care să învețe iubirea de fapte vitejești, dragostea de neam și de tară, sentimentul de datorie, încrederea în puterile națiunii noastre și credinta către domn și către steagurile oastei”.

„Dar vor veni după mine alții și vor scrie mai cu pricepere și mai bine și se vor tot apropia de această țintă”

„Iar tuturor, celor de sus și celor de jos, să ne fie o propovăduire a tot ce ne ajută întru întărirea neamului românesc. Se înțelege, toate acestea sunt o țintă frumoasă, cea mai frumoasă și mai vrednică a unei cărti, și eu vorbesc de aceasta țintă ca de un lucru dorit, nu împlinit. Dar vor veni după mine alții și vor scrie mai cu pricepere și mai bine si se vor tot apropia de această țintă”, scria George Coșbuc.

Armata României intrând în Bistrița, în 1918

O fotografie unică, păstrată în Arhivele Bistrița-Năsăud, surprinde intrarea armatei române în Bistrița, în decembrie 1918

De asemenea, Arhivele Bistrița Năsăud mai păstrează o altă fotografie, unică, tulburătoare, care arată intrarea armatei române în Bistrița, în decembrie 1918.

„Fotografia este unică și surprinde intrarea Armatei Române în Bistrița – la 5 decembrie 1918, la Biserica de la Coroana”, notează specialiștii de  la Arhive.

Imnul României păstrat în arhive

Singurul număr al publicației „Glasul vremei” a apărut la Bistrița în noiembrie 1918

De asemenea, la aceste arhive se găsește și un exemplar din suplimentul publicației „Glasul vremei”, apărută într-un singur număr la Bistrița,  în 7 noiembrie 1918. Suplimentul cuprindea cele mai importante cântece patriotice interpretate de Garda Națională Română, iar primul dintre acestea era actualul imn național, „Desteaptă-te române!”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre