Simona Ionescu / Redactor Șef

Actorul George Mihăiță, considerat „om orchestră”. Când era elev, era bufonul clasei

Actorul George Mihăiță, considerat „om orchestră”. Când era elev, era bufonul clasei
În școala generală era ”bufonul clasei”: ieșea la tablă cu pantofi cu toc. Chiar dacă a jucat și roluri ”serioase”, George Mihăiță este considerat un mare actor de comedie. Actorul împlinește 72 de ani, pe 23 septembrie.

La 20 de ani debuta în filmul de referință ”Reconstituirea”, interzis de cenzura comuistă după trei zile de la premieră. Avea un rol de rebel, cu părul lung și replici tăioase. Dar viața l-a dus pe drumul său, acela de actor de comedie. După zeci de roluri în teatrul și film, din 2002, George Mihăiță este directorul Teatrului de Comedie. Actorul împlinește 72 de ani, mâine, pe 23 septembrie.

George Mihăiță, debut la 20 de ani

George Mihăiță a avut o mare şansă, aceea de a debuta cu un rol ca Vuică, în celebrul film-caz Reconstituirea, sub îndrumarea marelui regizor Lucian Pintilie. Avea 20 de ani. Filmul realizat în 1968, ajuns pe marile ecrane la începutul anului 1970, este inspirat de nuvela omonimă a lui Horia Pătrașcu și explorează un caz real petrecut în 1963, în orașul natal al autorului. Un grup de tineri se iau la bătaie la ștrandul din localitate, iar miliția răspunde cu o procedură inedită de reeducare. Distribuția filmului include nume mari ale cinematografiei românești: George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Vladimir Găitan, George Mihăiţă şi Ileana Popovici. Succes de casă, apreciat de critică, filmul lui Lucian Pintilie a fost scos de pe ecrane la trei zile după lansare, sub acuzația că ar fi subminat autoritatea Miliției.

George Mihăiță. Era bufonul clasei

”În şcoala generală, eram clovnul clasei, bufonul şcolii. Aşa era felul meu de-a fi. Ce putea să fie în mintea mea în clasa a şaptea dacă eu ieşeam la tablă cu pantofii cu tocuri ai unei fete. Stăteam în ultima bancă şi în spatele meu era cuierul, iar eu ridicam mâna prin mâneca unui palton. Pe profesori îi auzeai: „4, Mihăiţă! 3 Mihăiţă! 2!… Hai 7, Mihăiţă, să-ţi iasă media că eşti simpatic!”, povestea George Mihăiță într-un interviu mai vechi.

”Am debutat la Bulandra, în «Ziariştii», şi din 1972 am venit la Teatrul de Comedie. De atunci sunt aici. M-am simţit întotdeauna extraordinar şi nu-l mai dau pe alt teatru. Părinţii nu m-au ajutat, săracii, cu venirea la Bucureşti, pentru că nu aveau posibilitatea. A trebui s-o iau cu hei-rup. Am avut apoi şansa să joc în anul doi în «Reconstituirea». De-a lungul timpului, am ajuns la peste 60 de filme, vreo 30 de piese de teatru la televiziune şi 40 la teatrul de Comedie. Când faci ce-ţi place, ai succes şi câştigi bani din asta, ai bucurii şi poţi să oferi şi celorlalţi din preaplinul tău”, a povestit actorul.

George Mihăiță, de trei ori tată

Tudor Mihăiță a fost vicecampionul european de Jiu Jitsu Brazilian

George Mihăiță este tatal jurnalistului sportiv Tudor Mihaiță (44 de ani), comentator de MMA și kickbox, instructor principal al clubului Absoluto BJJ, fiu dintr-o căsătorie anterioară care-i seamănă leit fizic.

Tudor Mihăiță a fost vicecampionul european de Jiu Jitsu Brazilian. Nu i-a călcat pe urme tatalui său în privința carierei. A urmat jurnalismul, a lansat și a lucrat împreună cu tatăl său la revista „Salut” (jumătatea anilor 90), dar a făcut performanță în artele marțiale. Deși a cochetat cu actoria de când era în școală, acum este cel mai cunoscut şi apreciat antrenor de arte marţiale mixte (MMA) şi Jiu Jitsu brazilian din România,

George Mihăiță și-a lovit soția cu lampa

Într-o zi geroasă de iarnă, George Mihăiță mergea după spectacol la o cafenea. O întâlnește pe studenta la actorie Delia Seceleanu și îi propune o colaborare la revista “Salut”. Se îndrăgostesc, se căsătoresc, au împreună doi băieți: Andrei (7 ani) și Vlad (6 ani).

În 2007, se aflau în Anglia când s-a produs un incident incredibil: George Mihăiță și-a lovit soția cu o lampă în cap, în camera de hotel. A fost amendat cu 650 de lire (circa 3.200 de lei). Motivul ar fi fost că soția a vorbit cu doi bărbați în timp ce fuma o țigară în afara hotelului.

Așa s-a ajuns la tribunal. Cei doi s-au înțeles ca băieții să rămână la mamă, iar George Mihăiță să le plătească pensie alimentară, cu condiția să își poată vedea copii.


De ce actorul Constantin Codrescu a plecat definitiv din București

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre