Simona Ionescu / Redactor Șef

Ilie Balaci avea 17 ani când a jucat pentru prima dată în naționala de fotbal

Ilie Balaci avea 17 ani când a jucat pentru prima dată în naționala de fotbal
Ilie Balaci a fost unul dintre cei mai iubiți fotbaliști. Oltenii îl plâng și azi pe „Prințul din Bănie” care a murit subit, la 62 de ani, iar microbiștii din toată țara au plâns la această veste năpraznică.

Ilie Balaci a fost diamantul de pe coroana „Craiovei Maxima” din anii 80, supranumită, cu o sintagmă inspirată, „Campioana unei mari iubiri”. Iar „Prințul din Bănie” a fost cel mai iubit dintre cei iubiți.

Ilie Balaci avea 17 ani când a jucat pentru prima dată în naționala de fotbal

”Minunea blondă”, cum i-au spus microbiștii lui Ilie Balaci, s-a născut într-o zi de 8 septembrie (1956), dar a fost declarat în 13 septembrie. Ar fi sărbătorit cu familia, cu prietenii, ar fi fumat încă două pachete de Marlboro, așa cum făcea încă de la 18 ani, conform propriilor mărturisiri, și n-ar fi refuzat câteva pahare de vin bun sau de whisky.

Însă, Ilie Balaci a murit subit, pe 21 octombrie 2018, la 62 de ani, în urma unui infarct.  A lăsat în urmă o durere uriașă în inimile românilor care l-au văzut jucând fotbal. Ilie avea 17 ani, 6 luni și 10 zile când a îmbrăcat pentru prima dată tricoul reprezentativei celei mari.

Ocupă și acum locul 3 în topul all-time al celor mai tineri debutanți din istoria naționalei, fiind devansat doar de Cristi Manea (16 ani și 10 luni) și Grațian Sepi (17 ani, 3 luni, 15 zile).

Cariera la vârf a lui Balaci s-a întins pe parcursul a 13 ani, în care a reușit momente remarcabile în tricoul Craiovei și al echipei naționale. Pe teren, era ca argintul viu și îl recunoșteai ușor datorită părului blond, plin de zulufi.

Ilie Balaci, final de carieră

Din păcate, Ilie Balaci a avut un final prematur de carieră, din cauza deselor accidentări. Cariera, chiar dacă nu definitiv, i s-a încheiat la doar 26 de ani și jumătate, după un fault criminal al fundașul băimărean Vasile Arezanov, într-un meci de campionat, jucat la Baia Mare, la 21 februarie 1984. Nu a fost prezent la turneul final al Campionatului European din Franța din 1984, deși aportul său la calificarea naționalei la CE fusese considerabil, iar între timp reușise să se recupereze. De fapt, a rămas toată viața cu un o adâncă mâhnire în suflet față de acea neconvocare și modul în care s-a petrecut ea. A încercat câțiva ani să continue ca jucător, dar niciodată n-a mai fost același fotbalist ca înainte de groaznica accidentare.

Dar trebuie menționate tocmai pentru a rotunji imaginea despre cel pe care unii îl consideră dacă nu cel mai bun fotbalist român din istorie, atunci ca fiind, cu siguranță, într-un Top 3, alături de Dobrin și de Hagi. Sau într-un careu de ași, de-l adăugăm  – și ar trebui negreșit – și pe „Mopsul” Florea Dumitrache.

Ilie Balaci, biografia

Ilie Balaci s-a născut pe 8 septembrie 1956, dar a fost declarat la 13 septembrie 1956, în comuna Bistreț, județul Dolj.

Cariera sa de fotbalist se leagă de marile succese obținute de Universitatea Craiova la începutul anilor ’80. A început să joace fotbal la 9 ani, în 1965, când a fost legitimat la „piticii” Universității Craiova.

A debutat în prima divizie la 17 ani (12 august 1973, meciul Jiul Petroșani – Universitatea 1-1), iar o jumătate de an mai târziu, în reprezentativa României, în meciul contra echipei Franței, la Paris (23 martie 1974, Franța – România 1-0).

În cei 13 ani de carieră în Divizia A, Ilie Balaci a marcat 84 de goluri, foarte multe memorabile.

Cele mai importante momente ale carierei lui Ilie Balaci

Ilie Balaci a adus multă bucurie suporterilor români.

06.10.1976: CEHOSLOVACIA – ROMÂNIA 3-2 (AMICAL). În minutul 7, a deschis scorul la Praga contra campioanei continentale en-titre. Iată cum suna descrierea golului lui Ilie în cronica semnată de Ioan Chirilă în ziarul Sportul apărut după meci: „Cheran îl lansează pe Troi, cursă inteligentă, centrare la firul ierbii și Balaci, venit lansat, înscrie spectaculos”.

12.05.1982: ARGENTINA – ROMÂNIA 1-0 (AMICAL). Împotriva lui Ardiles, Maradona și Kempes, aflați la ultimul meci înaintea Mondialului spaniol, Balaci a primit din partea lui Mircea Lucescu banderola de căpitan la partida disputată la Rosario. În prima repriză, la 0-0, mijlocașul Craiovei, care nu împlinise încă 26 de ani, a fost la un pas de un gol spectaculos în poarta lui Fillol.

16.04.1983: ROMÂNIA – ITALIA 1-0 (PREL. CE ’84). Ilie a făcut un meci magistral împotriva campioanei mondiale en-titre. A mișcat mingea pentru trasorul lui Boloni care avea să-l bată pe Zoff și s-a distrat cu temutul Gentile, omul care îi anihilase pe Maradona și pe Zico. „L-am plimbat pe tot terenul și ăsta a fost unul dintre secretele succesului cu Italia”, remarca Balaci peste ani.

Ilie Balaci, goluri europene legendare

24.10.1979: U CRAIOVA – LEEDS 2-0 (TUR 2, CUPA UEFA)

– „cap” imparabil în minutul 12, când oltenii executau deja al 8-lea corner!
15.09.1982
U Craiova – Fiorentina 3-1 (tur 1, Cupa UEFA)
– lovitură liberă, de la circa 30 de metri, în minutul 87
20.04.1983
U Craiova – Benfica 1-1 (semifinale, Cupa UEFA)
– lovitură liberă directă, la vinclu, în minutul 16

Cariera lui Balaci a luat o turnură dramatică la 27 de ani. Într-un meci de campionat la Baia Mare, Arezanov a avut o intrare criminală la Ilie, căruia i-a produs o ruptură de ligamente. Accidentarea l-a scos din lotul României pentru Euro ’84 și nu s-a mai putut recupera niciodată pe deplin.

Ultimul meci în „A” a lui Ilie Balaci

13.12.1987: DINAMO – OȚELUL 3-1. A părăsit scena primei divizii cu 31 de minute jucate în repriza secundă a partidei cu Galațiul, pe „Ștefan cel Mare”. Lucescu l-a introdus în locul lui Costel Orac.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre