Simona Ionescu / Redactor Șef

Înainte să se facă pictor, Salvador Dalí a vrut să fie bucătar

Înainte să se facă pictor, Salvador Dalí a vrut să fie bucătar
Înainte să se gândească la pictură, Salvador Dalí își dorea să devină bucătar. Avea 6 ani. La 69 de ani, inspirat de Gala, soţia şi muza sa, marele artist şi-a materializat visul din copilărie şi a scris o carte de bucate. Este, ca și picturile sale, suprarealistă. Vă invităm să savurați „Les Diners de Gala”.

Salvador Dalí (1904 – 1989) povestea că, pe când avea 6 ani îşi dorea foarte mult să devină bucătar. A devenit pictor, exponent al curentului suprarealist în artă. Recunoașterea mondială a cunoscut-o în 1931, odată cu finalizarea operei „La persistencia de la memoria”.

În 1929 a întâlnit-o întâlnește pe Gala Diaconov, soția poetului Paul Eluard, pentru care a făcut o pasiune care a rămas vie toată viața. A reușit să o despartă de Eluard, Gala devenindu-i nu numai soție, dar și muza inspiratoare, ea fiind reprezentată în multe din picturile sale. Datorită talentului şi apariţiilor sale excentrice, Salvador Dalí a devenit rapid o vedetă mondială, care a reuşit să folosească influenţa mass-media pentru a-şi spori și mai mult averea şi gloria.

„Les Diners de Gala” a văzut lumina tiparului în ianuarie 1973, în New York, volumul fiind editat de Felicie Inc. Acum câțiva ani, cunoscuta editură Taschen a reeditat cartea.

„Les diners de Gala este dedicat în mod unic plăcerilor gustului… Dacă ești un discipol al unuia dintre aceste contoare de calorii care transformă bucuriile mâncării într-o formă de pedeapsă, închide imediat această carte; este prea vioaie, prea agresivă și mult prea impertinentă pentru tine”, spunea Salvador Dalí despre volumul prin care și-a împlinit visul copilăriei.

Mâncarea și suprarealismul sunt prieteni perfecți în cartea de bucate a pictorului Salvador Dalí: erotism, homari, colaj și canibalism, întâlnirea unei lebede și a unei periuțe de dinți pe o cutie de patiserie.

Petrecerile opulente organizate de Salvador Dalí (1904–1989) și soția și muza sa, Gala (1894 – 1982) au devenit legendare. Iar acestea stau la baza volumului inedit, care dezvăluie unele dintre elementele senzuale, imaginative și exotice care alcătuiau petrecerile lor notorii.

Volumul conține 136 de rețete împărțite în 12 capitole, ilustrate special de Dalí. Ilustrațiile și rețetele sunt însoțite de meditațiile extravagante ale lui Dalí pe subiecte precum conversația la cină: „Maxilarul este cel mai bun instrument al nostru pentru a înțelege cunoștințele filosofice” – scrie acesta.

Rețete opulente care se pot prepara

Până la urmă, așa cum remarcă editorii, toate aceste rețete opulente pot fi gătite acasă, deși unele vor necesita abilități de master chef și o cămară foarte bine aprovizionată. Este un volum „consacrat plăcerilor gustului, în care sunt ignorate acele diagrame și tabele în care chimia ia locul gastronomiei” , se arată chiar în primele pagini ale cărții de bucate.

Rețetele provin din bucătăria vechii școli, cu mâncăruri de la bucătari francezi de renume de la restaurante pariziene precum Lasserre, La Tour d’Argent, Maxim’s și Le Train Bleu.

Din prima ediție din 1973 există doar 400 de volume în întreagă lume, iar după 43 de ani editura Taschen a reeditat „Les Diners de Gala”. Cartea e disponibilă pe Amazon, unde se vinde cu 40 de dolari.

Iată, bunăoară ingredientele pentru a prepara rețetă de Ouă vechi de o mie de ani: 10 ouă, 1 ½ litri de apă, 5 cuișoare întregi, 3 linguri de zahăr, 3 linguri de oțet, sos Tabasco, 2 lămâi (tăiate în 8 bucăți), ¾ linguriță de cimbru, 4 pliculețe de ceai, 2 cepe, 2 căței de usturoi.

Sursa foto: Instagram

Masca miraculoasă folosită de Beyonce și alte vedete o puteți prepara acasă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre