Simona Ionescu / Redactor Șef

Iuri Gagarin, primul om în Cosmos. A stat 108 minute în spațiu

Iuri Gagarin, primul om în Cosmos. A stat 108 minute în spațiu
Un adevărat erou și o zi istorică. La 12 aprilie 1961, nava ”Vostok” a ajuns în spațiu, condusă de cosmonautul Iuri Gagarin. Regina Elisabeta a II-a l-a cunoscut și a spus că a fost ”fascinant”.

În curând se împlinesc 60 de ani decât Omenirea a stat cu sufletul la gură. Iuri Alexeevici Gagarin, care tocmai împlinise 27 de ani, va intra în istorie ca primul om care a zburat în Cosmos.

Iuri Gagarin, primul om în Cosmos

Iuri Gagarin avea doar 27 de ani când a devenit eroul Omenirii. A fost primul om care a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului. După primul minut a spus ”Cerul e negru, Pământul e albastru”.

Succesul a fost uriaș, iar Iuri Gagarin a fost devenit Erou al Uniunii Sovietice și al lumii.

Racheta Vostok a fost lansată la 12 aprilie 1961 și plasată de Iuri Gagarin pe orbita Pământului

Racheta Vostok a fost lansată la 12 aprilie 1961 și plasată de Iuri Gagarin pe orbita Pământului. Misiunea lui a fost să demonstreze că omul poate supraviețui în spațiu. Racheta avea la bord echipament pentru transmisii radio și video, precum și dispozitive care să transmită informații despre starea cosmonautului.

Imediat după ce a ajuns în spațiu, Iuri Gagarin a transmis: ”Cerul e negru, Pământul e albastru”. După 108 minute, s-a catapultat și  ajuns pe Pământ. A devenit erou național și vedetă mondială.

după ce a ajuns în spațiu, Iuri Gagarin a transmis: ”Cerul e negru, Pământul e albastru”

Iuri Gagarin atinge pământul la 11:05. A povestit totul, pas cu pas. ”Când am pus piciorul pe Pământ, am văzut o femeie cu o fetiţă care stăteau lângă un viţel bălţat şi se uitau la mine curioase.

M-am îndreptat spre ele. Femeia şi fetiţa au pornit în întâmpinarea mea. Dar, pe măsură ce mă apropiam de ele, pasul lor se încetinea. Eu purtam costumul meu special de culoare portocaliu aprins şi probabil că aspectul lui le cam speriase. Niciodată nu mai văzuseră aşa ceva.

«Sunt de-ai voştri tovarăşe, de-ai voştri», le-am strigat eu, simţind un fior de emoţie şi scoţându-mi casca ermetică.

Era Anna Akimova Tahtarova, soţie de pădurar, cu nepoţica ei Rita, în vârstă de 6 ani. «Nu cumva vii din Cosmos?», m-a întrebat femeia nesigură. «Chiar aşa!» – i-am răspuns eu”, a povestit Iuri Gagarin, citat de revista stiintasitehnica.com.

Regina Elisabeta a II-a l-a cunoscut pe Iuri Gagarin

Regina Elisabeta a II-a a participat la o întâlnire online cu oameni de știință și elevi, pentru a marca Săptămâna Britanică a Științei.

La cei 94 de ani, suverana a arătat că își păstrează simțul umorului și și-a făcut interlocutorii să râdă cu poftă atunci când a fost întrebată despre cosmonautul Iuri Gagarin, pe care a avut ocazia să-l întâlnească.

”A fost foarte interesant să-l cunosc. Nu vorbea engleza. Era fascinant și cred că era fascinant, pentru că a fost primul (n.r: în spațiu)”, a adăugat regina.

Iată momentul:

Cine a fost Iuri Gagarin

Iuri Gagarin s-a născut pe 9 martie 1934, într-o familie modestă. De mic, Iuri era pasionat de Cosmos și visa că va ajunge acolo, sus, într-o bună zi. Era elev când s-a înscris într-un club ”Aero” și a învățat să piloteze avioane ușoare.

La 21 de ani, a început pregătirea de pilot militar. După absolvire a fost repartizat la o bază militară foarte aproape de granița cu Norvegia.

În 1959, promovase repede, până la gradul de locotenent major. Anul următor, a fost selectat pentru Programul Spațial Sovietic și pregătit temeinic pentru a zbura în Cosmos. Gagarin a avut cele mai bune rezultate după antrenamente și evaluări dificile.

Istoricii spun că a fost ales, în cele din urmă, pentru că era foarte pregătit, dar avrea și carismă, știa să vorbească presei și era arătos. Toate acestea au contat.

Iuri Gagarin moarte suspectă, la doar 34 de ani

Iuri Gagarin a fost vedetă mondială, după ce s-a întors din Cosmos. Așa că vestea că a murit la 34 de ani a șocat pe toată lumea.

Pe 27 martie 1968, la ora 10.31 dimineața, avionul MiG în care se afla Iuri Gagarin și copilotul Vladimir Sereghin s-a prăbușit la 190 km de Moscova. Oficial, s-a spus că avionul a intrat în vrie din cauza vremii și a vitezei.

Adevărul a ieșit la iveală abia după 45 de ani: un alt avion a zburat mult prea aproape de MiG-ul pilotat de Gagarin, pe o vreme ploioasă și cu vizibilitate scăzută, și a provocat prăbușirea avionului.


Un meteorit rar a picat în Marea Britanie. Roca ar putea explica viața pe Pământ

Un musafir nepoftit trece pe lângă Pământ

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre