Simona Ionescu / Redactor Șef

Leo Iorga, îngropat lângă Mihai Eminescu. I.L. Caragiale și Mihai Sadoveanu

Leo Iorga, îngropat lângă Mihai Eminescu. I.L. Caragiale și Mihai Sadoveanu
Ce dur a fost destinul cu Leo Iorga! Cu o carieră pe scenă de peste 40 de ani, solist al formaţiilor Compact B, PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, Pacifica, a decedat la vârsta de 54 de ani. Va rămâne un simbol al rockului românesc. "Toamnă în sufletul meu", "Trenul pierdut", "Ploaia", "Cine eşti tu, oare?", sunt cele mai cunoscute melodii ale sale.

Ce dur a fost destinul cu Leo Iorga! Cu o carieră pe scenă de peste 40 de ani, solist al formaţiilor Compact B, PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, Pacifica, a decedat la vârsta de 54 de ani. Va rămâne un simbol al rockului românesc. „Toamnă în sufletul meu”, „Trenul pierdut”, „Ploaia”, „Cine eşti tu, oare?”, sunt cele mai cunoscute melodii ale sale.

Leo Iorga n-a murit până când nu a fost sigur că locul de veci este terminat

Leo Iorga a fost un solist foarte îndrăgit, cu o voce aparte, infondabilă. Ultimul concert  a fost la Arenele Romane, pe 20 septembrie 2019. Se uita și salut cu bucurie colegii de trupă și spectatorii în delir. Doar că el era în scaun cu rotile, după 5 operații, tratamente dureroase și ședințe de chimioterapie.

A murit cinci săptămâni mai tâziu, pe 2 noiembrie 2019, la vârsta de 54 de ani. Edy, fiul solistului care a făcut istorie în muzica rock românească, a povestit ce s-a întâmplat cu tatăl său înainte să moară.

Timp de 8 ani, Leo Iorga s-a luptat cu cancerul pulmonar, dar s-a împăcat cu ideea că la un moment dat va pierde această luptă. Edy a povestit că tatăl său s-a ocupat de locul lui de veci și a dorit să fie înmormântat pe Aleea Scriitorilor de la Cimitirul Bellu.

Leo Iorga, îngropat lângă Mihai Eminescu. I.L.Caragiale și Mihai Sadoveanu

Cu două ore înainte de a muri, artistul a aflat că au fost finalizate lucrările la cavoul său. „El și-a ales groapa. A vrut să vină cu mama la masa negocierilor, se întâmpla asta în anul morții lui. Numai că nu i-a plăcut groapa de pe Aleea Artiștilor, a spus că acolo este prea mare înghesuială, că sunt morminte chiar și pe alee.

Așa că a ales o groapă de pe Aleea Scriitorilor, lângă mormintele lui Mihai Eminescu, I.L. Caragiale și Mihail Sadoveanu. A cumpărat acolo o parcelă, apoi s-a tot interesat de lucrări. Ca o coincidență stranie, tata n-a plecat, n-a murit, până când nu a fost sigur că locul de veci este terminat. A murit la două ore după ce a aflat că e gata cavoul”, a spus Edy, fiul lui Leo Iorga.

Cine a fost Leo Iorga

Leo Iorga, cu o carieră pe scenă de peste 40 de ani, a fost solist al formaţiilor Compact B, PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, Pacifica. Va rămâne un simbol al rockului românesc. „Toamnă în sufletul meu”, „Trenul pierdut”, „Ploaia”, „Cine eşti tu, oare?” se numără printre cele mai cunoscute melodii ale sale. Leo Iorga s-a luptat cu cancerul mai mulţi ani însă nu a renunţat la muzică. A continuat să cânte.

S-a născut pe 2 decembrie 1964 în Arad, este muzician. A început să cânte la tobe de la 14 ani, în trupa liceului. A cântat apoi în trupa Hidro Grup 8 ca toboşar şi vocal.

A colaborat cu grupul Pacific până în 1985, iar în 1988 a fost lider vocal la grupul Cargo, lansând hiturile „Brigadierii”, „Povestiri din gară” şi „Erata”. Din toamna lui 1988 până în 1996, a fost lider vocal al grupului Compact, în componenţa: Leo Iorga, Adrian Ordean, Vlady Cnejevici, Teo Peter, Emil Laghia şi Leluţ Vasilescu.

A colaborat cu grupul Pacific până în 1985, iar în 1988 a fost lider vocal la grupul Cargo, lansând hiturile „Brigadierii”, „Povestiri din gară” şi „Erata”. Din toamna lui 1988 până în 1996, a fost lider vocal al grupului Compact, în componenţa: Leo Iorga, Adrian Ordean, Vlady Cnejevici, Teo Peter, Emil Laghia şi Leluţ Vasilescu.

Artistul era căsătorit cu Paula şi avea doi copii: Edy (30 de ani) şi Paul (23 de ani).

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre